Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 mars 2018

  2017 bra år för Arlabönderna

  Arla ökade omsättningen under 2017 och kunde därmed betala ett högre mjölkpris till ägarna. Årets Arlaintjäning blev 38,1 eurocent per kilo medlemsmjölk.

   Mer betalt för mjölken 2017.
  Mer betalt för mjölken 2017. FOTO: Mari Nälsén

  Omsättning växte med 8,1 procent till 10,3 miljarder euro under året. Det kan utläsas ur Arla Foods årsredovisning som blev offentlig sedan representantskapet klubbat bokslutet vid mötet i Halmstad på torsdagen.

  Mjölkmängden som processades inom koncernen var i stort sett oförändrad, vilket innebär att det är stigande priser på marknaden, inte volymer, som ligger bakom omsättningsökningen.

  Mjölkpriset som räknas

  Årets resultat på sista raden blev 299 miljoner euro. Det är 57 miljoner euro mindre än föregående år, men det spelar mindre roll i ett kooperativt mejeri.

  Här är det mjölkpriset som räknas och det förbättrades kraftigt. Inklusive efterlikviden landade betalningen för medlemsmjölken på 36,8 eurocent kilot, vilket ska jämföras med 28,4 eurocent under 2016.

  I företagets eget resultatmått ”Arlaintjäning per kilo medlemsmjölk” ingår dessutom den del av årets resultat som tas in i balansräkningen. Årets Arlaintjäning blev 38,1 eurocent per kilo medlemsmjölk och det ska jämföras med 30,9 under mjölkkrisåret 2016.

  Oförändrad invägning

  Invägningen var i det närmaste oförändrad, likaså inköpen av mjölk från andra än ägarna.

  Affärsområdet Europa står för 63 procent av omsättningen och väger fortfarande tyngst i koncernen trots alla ansträngningar att växa utanför Europa. På den europeiska marknaden väger Storbritannien tyngst följt av Sverige och Tyskland. Att lyckas växa med lönsamhet på den tyska marknaden är fortfarande en av utmaningarna för Arla, enligt årsredovisningen.

  Kinamarknaden fördubblades

  Affärsområdet International avser världen utanför Europa och bidrar med 16 procent av omsättningen. Här är det Mena (Mellanöstern och Nordafrika) som väger tyngst med 34 procent av omsättningen. USA är också betydelsefullt med 20 procent av omsättningen i affärsområdet.

  Försäljningen i Kina, som ofta framhålls som en viktig marknad, fördubblades under 2017, men utgör ändå bara 6 procent av omsättningen inom affärsområdet International.

  Resterande del av försäljningen kommer från affärsområdena Ingredients och trading som också vuxit ekonomiskt under året.

  Sedan efterlikviden betalats ut till ägarna återstår 158 miljoner euro som konsolideras i företaget. 38 miljoner av detta på ägarnas individuella konto.

  PREMIUM: Hantoft om Arlas 2017PREMIUM: Krönika: Problemen med Arlas bokslutLÄS OCKSÅ: Stöd för starkt Cap

  Relaterade artiklar

  Till toppen