Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 januari 2019

  2 700 kilo dåligt kött sålt från Polen

  Polen har exporterat 2 700 kilo kött från sjuka kor till bland annat Sverige. Det uppger den polske chefsveterinären på torsdagen efter att nya uppgifter om skandalen blivit kända.

   Enligt uppgift har 2 700 kilo polskt kött från sjuka djur sålts vidare till olika länder, däribland Sverige. ARKIV
  Enligt uppgift har 2 700 kilo polskt kött från sjuka djur sålts vidare till olika länder, däribland Sverige. ARKIV FOTO: Claudio Bresciani / TT

  Det var i onsdags som det blev offentligt att kött från sjuka kor som slaktats i Polen sålts vidare till olika länder. Ett av länderna är Sverige, bekräftar Livsmedelsverket. Köttet ska ha sålts till fyra mindre företag i Sverige, och 14 av de 250 kilo som hamnat i Sverige har serverats till konsumenter, uppger Stockholms stad på torsdagen.

  – Det har gått till en restaurangverksamhet i Uppsala och ätits upp, säger Li Hermansson, livsmedelsinspektör vid Stockholms stad, till Expressen.

  Livsmedelsverket vet inte ännu riskerna med att äta köttet men bedömer det som hälsoskadligt.

  Enligt uppgift har det polska företaget köpt in sjuka djur och sedan slaktat dessa under tider på dygnet när slakten inte övervakades av veterinärer. Köttet har sedan märkts som besiktigat innan det sålts vidare till olika länder inom EU.

  – Så vitt man vet har ett kvarts ton, 250 kg, av köttet importerats till Sverige. Men vi har ingen misstanke om att de företag som har importerat köttet begått något fel, säger Louise Nyholm.

  Hon beskriver fusket som ”ytterst allvarligt” och enligt myndigheten kan det handla om brott mot livsmedelslagstiftningen.

  – Vi bedömer köttet som hälsoskadligt. De (djuren) ska veterinärbesiktigas före slakt och sedan ska det döda djuret besiktigas efter slakt. Om det visar sig att djuret är sjukt plockar man bort det från produktionen, säger Louise Nyholm.

  Enligt den polske chefsveterinären Pawel Niemczuk handlar det totalt sett om cirka 2 700 kilo kött som sålts vidare från Polen till Rumänien, Sverige, Ungern, Estland, Finland, Spanien, Lettland och Slovakien.

  Rättelse

  I en tidigare version av denna text uppgavs det felaktigt att det rörde sig om 2 700 ton och inte kilo.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen