Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 december 2018

  Torkan gav oväntad effekt av ogräsmedel

  Burlöv.

  Den torra sommaren satte stopp för en stor del av nedbrytningen av ogräsmedel. Det blev en obehaglig överraskning för många lantbrukare. Och det kan bli mer problem i vår.

   Anders Rasmusson och Uno Törringer, lantbrukare i Skåne, har drabbats av efterverkningar av ogräsmedel i höstrapsen.
  Anders Rasmusson och Uno Törringer, lantbrukare i Skåne, har drabbats av efterverkningar av ogräsmedel i höstrapsen. FOTO: Härje Rolfsson

  I mitten på maj i år ogräsbekämpade Uno Törringer fyra hektar vårkorn på ett av sina fält utanför Burlöv i Skåne. Anders Rasmusson i Görslöv gjorde likadant på nio hektar. Sen kom det en rekordtorr sommar. När det i mitten på augusti var dags att så höstraps i samma fält hände något som de aldrig upplevt tidigare. Den nysådda rapsen dog.

  – Av de fyra hektar, som jag tidigare hade sprutat med ogräsmedel, klarade sig bara ungefär hälften av rapsplantorna, säger Uno Törringer. 

  – På den lättare jorden klarade sig plantorna, men på den tyngre lerjorden dog i stort sett alla plantor. 

   En rapsplanta klarade sig bra trots växtgifter i jorden. Men på tyngre jord gick det sämre.
  En rapsplanta klarade sig bra trots växtgifter i jorden. Men på tyngre jord gick det sämre. FOTO: Härje Rolfsson

  Uno Törringer beslutade sig för att ha kvar den dåliga odlingen. Det är trots allt två hektar raps kvar. Men det gick sämre för Anders Rasmusson. I stort sett hela det nysådda fältet såg dåligt ut. Det blev till att plöja upp och så om med höstvete i stället. 

  På ogräsprodukten står det att man bör plöja marken innan nysådd. Om det har varit ett torrår. Nedbrytningen av ogräsmedlet kräver en viss markfukt och när det bara kommit runt 20 millimeter, mot normala 250 till 300 millimeter, nederbörd kan aktivt ogräsmedel ligga kvar i ytskiktet.  

  – Det är bara att erkänna. Det hade vi inte uppmärksammat och inte läst det finstilta. Vi plöjde inte utan gjorde bara en lättare jordbearbetning i samband med sådden, säger både Uno Törringer och Anders Rasmusson. 

   Anders Rasmusson.
  Anders Rasmusson. FOTO: Härje Rolfsson
   Uno Törringer.
  Uno Törringer. FOTO: Härje Rolfsson

  Enligt Albin Gunnarson, agronom på Sveriges Frö- och oljeväxtodlare, SFO, är det många lantbrukare som har drabbats.

  – Jag har uppskattat att problemen har uppstått på ett par tusen hektar rapsodling. Men det är under 1 000 hektar som har behövt sås om. 

  – Den stora majoriteten såg en nedsatt tillväxt i början av utvecklingen. Men sedan har det varit en gynnsam utveckling med en ganska lång och varm höst. 

   Oväntad effekt. Ogräsmedel har legat kvar i marken på grund av torka. Det tog död på stora delar av det nysådda rapsfältet.
  Oväntad effekt. Ogräsmedel har legat kvar i marken på grund av torka. Det tog död på stora delar av det nysådda rapsfältet. FOTO: Härje Rolfsson

  Trots att många rapsfält har hämtat sig från den oväntade effekten av vårens ogräsbekämpning vill inte Albin Gunnarson blåsa faran över. Det finns uppgifter om att ogräsmedel tillförda på hösten kan påverka rapsens utveckling även på våren.

  – Jag tror att det ska gå bra, men jag kan inte lova att det inte ska komma konsekvenser till våren. Det är bara att vänta och se.

  Ämnena bakom effekten

  Sveriges Frö- och oljeväxtodlare, SFO, har konstaterat att lantbrukare har fått eftereffekter av herbicider i höstraps under torråret 2018. Det är bland annat de aktiva ämnena Jodsulforon, amidosulforon, Propoxikarbazonnatrium, Florasulam och Pyroxsulam som bland annat finns i produkterna Hussar, Attribut, Broadway och Chekker. Källa: SFO

  Källa: SFO

  Relaterade artiklar

  Till toppen