Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 oktober 2018

  Krisstödet efter torkan - Jordbruksverket kontaktar tusentals djurägare

  Nästa vecka får cirka 13 000 svenska djurägare brev från Jordbruksverket om att de uppfyller villkoren för att ansöka om krisstödet till följd av torkan. Myndigheten utgår från de registeruppgifter som finns om producenternas djurantal, siffror som inte går att justera i efterhand.

  Jordbruksverket förbereder sig just nu för att skicka ut tusentals brev till svenska nöt- och fårbönder. Den 16 oktober öppnar ansökan för de 400 miljoner kronor i torkstöd som ska betalas ut före årsskiftet. Alla som äger nötkreatur och får som räknas som tio djurenheter eller fler kommer att få brevet. Men det är ont om tid, och Jordbruksverket har fått utgå från det djurantal som senast är inregistrerat för att få fram underlaget.

   13 000 svenska djurbönder uppfyller kraven på att få krisstödet till följd av torkan. Preliminärt kan man få 420 kronor per djurenhet, men vad summan slutar på beror på hur många som söker stödet. Senast den 5 november ska ansökan vara gjord. De som har möjlighet att söka stödet får ett brev av Jordbruksverket.
  13 000 svenska djurbönder uppfyller kraven på att få krisstödet till följd av torkan. Preliminärt kan man få 420 kronor per djurenhet, men vad summan slutar på beror på hur många som söker stödet. Senast den 5 november ska ansökan vara gjord. De som har möjlighet att söka stödet får ett brev av Jordbruksverket. FOTO: Cecilia Persson

  Det innebär att djurägare som nyligen har köpt in fler djur eller som inte har uppdaterat sina uppgifter saknar möjlighet att komplettera siffran, trots att det skulle kunna ha fått ekonomiska konsekvenser. Sådana kompletteringar hinns helt enkelt inte med att hantera uppger Jordbruksverket som fick förutsättningarna för krisstödet den 29 augusti i år.

  – Det har varit kort om tid helt enkelt. Vi har fått gå på de befintliga uppgifterna och hämtat in djurantal från registren. Utifrån de uppgifterna gör vi ett riktat utskick till djurägare som uppfyller kriterierna, säger Johan Henningsson, samordnare och handläggare på Jordbruksverket.

  Besvikna fårägare

  För att få stödet krävs alltså att man minst har 10 djurenheter. Preliminärt rör det sig om ett stöd på 420 kronor per djurenhet, en siffra som kan ändras beroende på hur många som söker stödet. Maxnivån som en djurägare kan få är cirka 150 000 kronor.

  Men från delar av Fårsverige är beskedet om villkoren en besvikelse. Eftersom ett får räknas som 0,15 djurenhet, behöver en fårägare ha minst 67 får för att komma upp till miniminivån. En stor andel av Sveriges fårbesättningar består av färre än 50 får. Kritikerna menar att det är de mindre fårägarna, som ofta har behövt köpa in foder från tredje part, som därmed har drabbats hårt av höga foderpriser efter torkan.

  – Vi har tittat på alternativ, men vi har en administrativ gräns också. Att ett får räknas som 0,15 djurenheter är helt enkelt kopplat till hur mycket de äter. Nötkreatur äter betydligt mer foder och relationen mellan nötkreatur och får är så pass stor. Nivån 0,15 använder vi i andra sammanhang också och det är ett väletablerat sätt att räkna, säger Johan Henningsson.

   Fårägare som har färre än 67 får blir utan krisstöd, vilket har väckt en del kritik. Ett får räknas som 0,15 djurenheter i kriterierna för krisstödet efter torkan. Samma beräkning av djurenheter används för stöd till kompensationsstöd och djurvälfärd.
  Fårägare som har färre än 67 får blir utan krisstöd, vilket har väckt en del kritik. Ett får räknas som 0,15 djurenheter i kriterierna för krisstödet efter torkan. Samma beräkning av djurenheter används för stöd till kompensationsstöd och djurvälfärd. FOTO: Cecilia Persson

  Kontakta din konsult

  Senast på fredag den 19 oktober ska Jordbruksverkets utskick ha landat i postlådorna. Krisstödet till följd av torkan räknas till en grupp statliga ersättningar som kallas för ”stöd av mindre betydelse”. Flera andra ersättningar från till exempel Jordbruksverket och Skatteverket räknas till samma grupp. Kruxet är att en djurägare maximalt får ha fått 150 000 kronor från den här typen av stöd under en treårsperiod. Därför gäller det för djurägare att fylla i hur stora belopp från sådana stöd man har fått sedan 2016 när man gör sin ansökan. Det gäller också för ”stöd av mindre betydelse” som man fått från Jordbruksverket efter den 25 september i år.

  Låter man en konsult sköta pappersarbetet kring detta gäller det också att informera om brevet, för även här har tidsbristen spelat in.

  – Den korta utvecklingstiden har bland annat gjort att utskicket med tidigare utbetalt belopp från Jordbruksverket inte kommer att finnas på mina sidor. Det är därför viktigt att brukare som tar hjälp av konsulter förmedlar informationen i brevet till sin konsult, säger Johan Henningson.

  Villkoren för 2019 tas fram

  Samtidigt pågår arbetet med att ta fram kriterierna för krisstödet nästa år. Då rör det sig om 760 miljoner kronor som ska betalas ut. Just nu stämmer Jordbruksverket av med näringen om hur stora effekterna har blivit av torkan. I slutet av oktober ska ett första underlag vara klart. Men det är fortfarande inte bestämt när och hur ansökan ska gå till för nästa års krisstöd.

  Krisstöd till följd av torkan som betalas ut 2018

  Så räknar Jordbruksverket dina djur:

  Nötkreatur: Jordbruksverket beräknar stödet utifrån de uppgifter som finns i dess register. För nötkreatur handlar det om det antal djurenheter som står i ansökan om nötkreatursstöd för år 2018. 1 nötkreatur räknas som 1 djurenhet, från det att det är över 1 år under räkningsperioden mellan 1 augusti 2017 till 31 juli 2018.

  Får: För får hämtas uppgifterna från den fårräkning som djurägaren skickade in i slutet av 2017.

  Enligt Jordbruksverket har de 13500 stödberättigande djurägarna cirka 95 procent av alla stödberättigande djur.

  Brevet går ut till omkring 13 000 svenska djurbönder i vecka 42. E-tjänsten för att söka om stödet öppnar de n 16 oktober 2018 och stänger den 5 november 2018 klockan 24.00.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen