Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 28 februari 2017

    125 ton vispgrädde mest från Sverige

    I dag äter svenskarna fem miljoner semlor - de flesta har svensk grädde.

     Fem miljoner semlor - bara i dag.
    Fem miljoner semlor - bara i dag. FOTO: Thomas Hjertén LRF Media

    Varannan svensk äter en semla i dag, fettisdagen. Under locket på varje fastlagsbulle gömmer sig ungefär 0,25 deciliter grädde. Enbart till semlorna i dag går det åt 125 ton vispgrädde, som till största del kommer från Sveriges 326 000 kor på landets 3 800 mjölkföretag.

    Men det är inte bara till semlor som vi svenskar använder grädde. Konsumtionen av feta mejeriprodukter stiger.

    ”Vi använder mer grädde i matlagningen nu än för till exempel tio år sedan. Så produktionen av grädde och smör ökar, trots att antalet liter mjölk som produceras i Sverige minskar. Det beror på förändrade matvanor”, säger Lennart Holmström som är expert på mejerimarknad på LRF Mjölk i ett pressmeddelande.

    En miljard i intäkter

    I dag tillverkas 84 000 ton vispgrädde per år i Sverige, något som kan jämföras med 57 500 ton 2006.

    Importen har ökat från 6 100 till 13 800 ton vispgrädde, under samma period. Å andra sidan har exporten av svensk vispgrädde stigit med 15 000 procent, från 10 till 1 510 ton mellan 2006 och 2016.

    För bageribranschen är fettisdagen rena julaftonen, över en miljard av de totala intäkterna kommer från de uppskattningsvis 40 miljoner semlor som säljs i Sverige per år.

    – Semlan är branschens livboj, säger Martin Lundell, vd för Bageriförbundet till Dagens Industri.

    Läs

    Läs mer: Glada bondens nya affär fördubblar mjölkvolymernaLäs mer: Svensk gräddpris ett faktum

    Relaterade artiklar

    Läs mer om

    Till toppen