Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 maj

  11 miljoner ska underlätta jobbmatchning

  Tillväxtverket får mer pengar för att hjälpa lantbruksföretag och jobbsökande svenskar hitta varandra.

   Företag som jobbar med plantering tillhör de som klagat över brist på arbetskraft på grund av coronapandemin.
  Företag som jobbar med plantering tillhör de som klagat över brist på arbetskraft på grund av coronapandemin. FOTO: Hans Dahlgren

  I en kommande extra ändringsbudget får Tillväxtverket 11 miljoner kronor extra i år för att jobba med matchning av lantbruksföretag med arbetskraftsbrist på grund av stängda gränser och arbetslösa svenskar.

  – Det kan handla om att projektanställa ”matchare”, som arbetar med uppsökande verksamhet, kommunikation och rådgivning och uppföljning, det kan vara annonsering för att nå människor, säger Ulrika Heie, centerpartistisk riksdagsledamot och ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet.

  Sänkta slaktavgifter

  Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är överens, men det lär dröja några veckor innan den ändringsbudget där åtgärden ingår är klar. Ulrika Heie är medveten om att en del lantbruksföretag behöver personal för jobb som inte kan vänta.

  – Tanken är att det här ska verka under 2020, och då är det ju inte i november för då är det för sent.

  Ulrika Heie ingår inte i Centerpartiets förhandlingsdelegation men säger sig veta att frågan om inreseförbudet för skogsarbetare från tredje land har diskuterats.

  Hur det går för den centerpartistiska ambitionen att få in sänkta slaktavgifter som en coronaåtgärd kan Ulrika Heie inte säga.

  – Den frågan är uppe på bordet, men där kan jag inte ge dig något besked i dag.

   Ulrike Heie, centerpartistisk riksdagsledamot och ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet.
  Ulrike Heie, centerpartistisk riksdagsledamot och ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet. FOTO: Pressbild

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen