Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 april 2017

  100 år sedan hungerkravaller drabbade Sverige

  Våren 1917 rasade demonstrationer och upplopp runt om i Sverige. Från Lomma i söder till Haparanda i norr gjorde folket uppror mot regeringen. Svält och fattigdom drev ut folket på gatorna.

   Kö till mathämtning på Hornsgatan.
  Kö till mathämtning på Hornsgatan. FOTO: Okänd fotograf 1914-1918 (Stockholms Stadsmuseum)

  Den svenska skörden 1916 var klen. Kriget rasade i Europa och Sverige drabbades av avspärrning. Regeringens Hjalmar Hammarskjöld hade goda förbindelser med Tyskland och exporterade även livsmedel dit.

  Samtidigt lyckades man inte sluta något handelsavtal med Storbritannien vilket fick till följd att inga livsmedel kunde importeras därifrån.

  Sammantaget ledde detta till svår brist på mat för stadsbefolkningen. Hösten 1916 infördes ransonering och den skärptes i början av 1917 då socker, mjöl och bröd ransonerades.

  Demonstrationer och plundring

  Svartabörsaffärerna frodades och hunger och svält drev folk till att plundra affärer och demonstrera på gatorna. Inspirerade av revolutionsrörelser runt om i Europa och inte minst februarirevolutionen i Ryssland krävde man också allmän rösträtt och en demokratisk författning.

  Protesterna startade i Västervik den 16 april 1917 och spred sig under våren till ett 30-tal städer och samhällen. I bland annat Stockholm och Seskarö utanför Haparanda kom det till hårda konfrontationer med polis och militär.

  Snabbare förändring

  Det fanns planer på att bilda skyddskårer att sätta in mot demonstrationerna, vilket hade kunnat förvärra läget och orsaka fler konfrontationer. Skyddskårerna avstyrdes och även demonstrationerna upphörde så småningom.

  Demonstrationerna skyndade på förändringarna i samhället. Sverige fick en demokratisk författning och allmän rösträtt för män och kvinnor. Matbristen bestod ytterligare ett par år, så länge kriget varade. Minnena från matkrisen under kriget ledde så småningom till skyddstullar för jordbruket och början på den jordbrukspolitik som styrde svenskt jordbruk under 1900-talet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen