Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 mars

  Bönder på bio – lantliv på vita duken

  I filmens värld har livet på landet ofta förbisetts till förmån för skildringar av storstadens puls och intriger. Men det finns undantag. Här är 10 filmer som utspelar sig på ett lantbruk.

   Hur många av filmerna på listan har du sett? Klicka på pilen för att komma till nästa bild.
  Bild 1/11 Hur många av filmerna på listan har du sett? Klicka på pilen för att komma till nästa bild. FOTO: Filmcentrum/Mikolaj Urbanski/UNiversal Pictures/Filmlance/Sweetwater
   Wictor Ericssons hyllade drama ”Jordgubbslandet” är en vacker och ömsint berättelse om kärleken mellan en polsk gästarbetare och en svensk bonddotter.
  Bild 2/11 Wictor Ericssons hyllade drama ”Jordgubbslandet” är en vacker och ömsint berättelse om kärleken mellan en polsk gästarbetare och en svensk bonddotter. FOTO: Filmcentrum/Mikolaj Urbanski
   Dramathrillern ”At Any Price”, som har skrivits och regisserats av Ramin Bahrini, utspelar sig på en modern, amerikansk farm och skildrar 2000-talets konkurrensutsatta jordbruksbransch.
  Bild 3/11 Dramathrillern ”At Any Price”, som har skrivits och regisserats av Ramin Bahrini, utspelar sig på en modern, amerikansk farm och skildrar 2000-talets konkurrensutsatta jordbruksbransch. FOTO: Treehouse Pictures
   ”En plats i mitt hjärta” utspelar sig i 1930-talets Texas där en ensam och utfattig änka försöker rädda sin familjs bondgård efter att hennes make blivit skjuten i sitt yrke som polis.
  Bild 4/11 ”En plats i mitt hjärta” utspelar sig i 1930-talets Texas där en ensam och utfattig änka försöker rädda sin familjs bondgård efter att hennes make blivit skjuten i sitt yrke som polis. FOTO: Tristar Pictures
   Michael Nyqvist vann en Guldbagge för sin roll som bonden Benny i den romantiska komedin ”Grabben i graven bredvid”, baserad på Katarina Mazettis roman med samma namn.
  Bild 5/11 Michael Nyqvist vann en Guldbagge för sin roll som bonden Benny i den romantiska komedin ”Grabben i graven bredvid”, baserad på Katarina Mazettis roman med samma namn. FOTO: Filmlance
   Francis Lees hyllade filmdebut ”God's Own Country” utspelar sig på en karg bondgård i engelska Yorkshire som är mitt uppe i ett generationsskifte.
  Bild 6/11 Francis Lees hyllade filmdebut ”God's Own Country” utspelar sig på en karg bondgård i engelska Yorkshire som är mitt uppe i ett generationsskifte. FOTO: Picturehouse
   I ”The astronaut farmer” spelar Billy Bob Thornton en pensionerad Nasa-arbetare som på familjefarmen börjar bygga en egen rymdraket. Lantbruksverksamheten hotas snart av konkurs som följd.
  Bild 7/11 I ”The astronaut farmer” spelar Billy Bob Thornton en pensionerad Nasa-arbetare som på familjefarmen börjar bygga en egen rymdraket. Lantbruksverksamheten hotas snart av konkurs som följd. FOTO: Warner Bros
   ”Babe” är en griskulting som vänder upp och ner på den australienska bondgård dit han kommer efter att ha vunnits i en ”gissa vikten på grisen”-tävling.
  Bild 8/11 ”Babe” är en griskulting som vänder upp och ner på den australienska bondgård dit han kommer efter att ha vunnits i en ”gissa vikten på grisen”-tävling. FOTO: Universal Pictures
   ”Vredens druvor”, baserad på John Steinbecks lika kritikerrosade roman om fattiga lantarbetare, anses vara en av de bästa amerikanska filmerna som någonsin har gjorts.
  Bild 9/11 ”Vredens druvor”, baserad på John Steinbecks lika kritikerrosade roman om fattiga lantarbetare, anses vara en av de bästa amerikanska filmerna som någonsin har gjorts. FOTO: 20th Century Fox
   I Colin Nutleys ”Under solen” spelar Helena Bergström en hushållerska som flyttar in hos en ensam småbrukare i Vänersborgstrakten, spelad av Rolf Lassgård.
  Bild 10/11 I Colin Nutleys ”Under solen” spelar Helena Bergström en hushållerska som flyttar in hos en ensam småbrukare i Vänersborgstrakten, spelad av Rolf Lassgård. FOTO: Sweetwater
   ”Min vän Charlotte” bygger på E.B. Whites populära barnbok ”Charlotte's Web” från 1952 och handlar om en gris som fruktar dagen då han ska slaktas.
  Bild 11/11 ”Min vän Charlotte” bygger på E.B. Whites populära barnbok ”Charlotte's Web” från 1952 och handlar om en gris som fruktar dagen då han ska slaktas. FOTO: Paramount Pictures

  Jordgubbslandet (2017)

  Wictor Ericssons hyllade drama ”Jordgubbslandet” är en vacker och ömsint berättelse om kärleken mellan en polsk gästarbetare och en svensk bonddotter. 15-årige Wojtek kommer med sina föräldrar till Sverige från Polen för att plocka jordgubbar. På en gård i Blekinge lär han känna bondens tonårsdotter, Anneli, och i hemlighet blir de två förälskade i varandra. Kontrasterna mellan deras liv är dock starka, och hotar att dra isär dem.

  At Any Price (2012)

  Dramathrillern ”At Any Price”, som har skrivits och regisserats av Ramin Bahrini, utspelar sig på en modern, amerikansk farm och skildrar 2000-talets konkurrensutsatta jordbruksbransch. Dennis Quaid spelar en bonde som försöker att övertala sin bångstyrige son, spelad av Zac Efron, att utveckla familjeimperiet. En oväntad kris, som hotar deras försörjning, testar deras relation ytterligare.

  Grabben i graven bredvid (2002)

  Den romantiska komedin ”Grabben i graven bredvid”, baserad på Katarina Mazettis roman med samma namn, blev mycket omtyckt av publiken när den kom. Michael Nyqvist vann en Guldbagge för sin roll som bonden Benny, som träffar bibliotekarien Desirée på en kyrkogård där de båda har nära som ligger begravna. Eldig passion uppstår, men att bygga ett hållbart förhållande är svårare. Kanske är de för olika för att passa ihop?

  Babe – Den modiga lilla grisen (1995)

  Den charmiga publiksuccén ”Babe” är en fantasifull och underhållande saga med stort hjärta, baserad på barnboken ”Fårgrisen” av Dick King-Smith. Den handlar om griskultingen i titeln, som vänder upp och ner på den australienska bondgård dit han kommer efter att ha vunnits i en ”gissa vikten på grisen”-tävling. Där lär han bland andra känna den gamla tackan Maa, den kloka vallhunden Fly och en sjungande mustrio.

  Under solen (1998)

  Colin Nutleys ”Under solen” kom sex år efter ”Änglagård” och har som de flesta av hans filmer frun Helena Bergström i en av huvudrollerna. Hon spelar en hushållerska, Ellen, som flyttar in hos en ensam småbrukare i Vänersborgstrakten, Olof. Sedan hans mamma dog nio år tidigare har han bott ensam på gården, tillsammans med sin hund och sina hästar, kor och höns. Hans enda vän betraktar svartsjukt hur relationen mellan Olof och Ellen fördjupas.

  Vredens druvor (1940)

  Kritikerrosade ”Vredens druvor”, baserad på John Steinbecks lika kritikerrosade roman, anses vara en av de bästa amerikanska filmerna som någonsin har gjorts. Henry Fonda spelar karaktären Tom Joad, som återvänder till sin familjefarm i mellanvästra USA, efter att ha suttit en tid i fängelse. 30-talets depression har dock förstört förutsättningarna för ett gott liv där, och Tom tvingas söka sig västerut i hopp om att få arbete.

  En plats i mitt hjärta (1984)

  Det gripande dramat ”En plats i mitt hjärta” utspelar sig i 1930-talets Texas där en ensam och utfattig änka försöker rädda sin familjs bondgård efter att hennes make blivit skjuten i sitt yrke som polis. När en dagdrivare knackar på och frågar efter arbete blir det vändningen. Sally Field vann en Oscar för sin insats i huvudrollen. Robert Benton, som också har regisserat, vann även han en Oscar för bästa originalmanus.

  The Astronaut Farmer (2006)

  Billy Bob Thornton spelar huvudrollen i det äventyrliga science fiction-dramat ”The Astronaut Farmer”. Hans karaktär, Charles Farmer, har arbetat för NASA tills han blev tvungen att pensionera sig för att rädda familjefarmen i Texas. Hans dröm om att resa i rymden lever dock vidare, och på bondgården börjar Charles att bygga en egen rymdraket. Han använder alla sina medel för att förverkliga projektet och lantbruksverksamheten hotas av konkurs som följd.

  God’s Own Country (2017)

  Francis Lees hyllade filmdebut ”God’s Own Country” utspelar sig på en karg bondgård i engelska Yorkshire som är mitt uppe i ett generationsskifte. När hans pappa läggs in på sjukhus måste Johnny Saxby – som hellre dricker sig full på den lokala krogen – lära sig att ta hand om farmen där han bor ensam med sin farmor. Till hjälp anlitas en rumänsk gästarbetare, som Johnny snart får känslor för. Han hjälper Johnny att förstå att han måste göra saker och ting annorlunda än sin far.

  Min vän Charlotte (2006)

  Det har gjorts två filmversioner av E.B. Whites populära barnbok ”Charlotte’s Web” från 1952. I den stjärnspäckade versionen från 2006 ger bland andra Oprah Winfrey och Julia Roberts röst åt några av karaktärerna. (Versionen från 1973 heter ”Fantastiska Wilbur”.) Berättelsen handlar om en gris som fruktar dagen då han ska slaktas. Tillsammans med en spindel som bor i hans kätte smider han en plan för att undfly döden.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen