Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 februari

  10 000 hektar Monsantoraps förstört efter GMO-fynd

  Mer än 10 000 hektar raps har förstörts i Frankrike och Tyskland efter att man gjort fynd av genmodifierade organismer (GMO), rapporterar Reuters. Utsädet var sålt av jordbruksjätten Bayer-Monsanto.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Håkan Skog/Mostphotos

  Förra hösten hittade franska myndigheter små kvantiteter av genmodifierade frön i partier från Monsantovarumärket Dekalb. Efter fyndet kallade Bayer, som sedan förra året äger Monsanto, tillbaka fröna men en del hade redan såtts. Sammanlagt hade rapsen använts på 8 000 hektar i Frankrike och mellan 2 500 och 3 000 hektar i Tyskland. Dessa grödor har nu förstörts, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

  Odlare kompenseras

  Ett fåtal GMO-grödor är tillåtna för odling i Europa men Frankrike har helt förbjudit användandet som man menar kan skada miljön.

  Bayer ska nu kompensera lantbrukare som tvingats förstöra rapsfälten med 2 000 euro (knappt 21 000 kronor) per hektar. Fröerna var enligt Bayer producerade i Argentina och man ska nu avbryta all sin produktion av raps i landet, uppger Catherine Laboley på Bayer i Frankrike. Lantbrukarna som sådde den rapsen kommer inte heller kunna använda fälten under nästa säsong.

  Beslutet att förstöra grödorna är ett slag mot europeisk rapsproduktion, som drabbades hårt av förra årets torka. I Frankrike odlas totalt 1,23 miljoner hektar och i Tyskland en miljon hektar, enligt uppskattningar i december förra året, skriver Reuters.

  Kritiserat bolag

  Den förstörda rapsen såldes under varumärket Dekalb, som tidigare var en del av den amerikanska jordbruksjätten Monsanto innan denna föra året köptes av tyska Bayer, en affär som kritiserats av många både utanför och inom Bayerkoncernen. Bayer fick i och med köpet ta över flera uppmärksammade rättsprocesser. Bland annat har tusentals personer stämt bolaget efter att en domstol i Kalifornien i USA beviljat miljonskadestånd till en man som drabbats av cancer efter att ha arbetat med växtskyddsmedlet Roundup.

  Relaterade artiklar

  Till toppen