Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juli

  1 miljard betalas ut till torkdrabbade lantbrukare

  Den 5 juli betalas strax över 1 miljard kronor ut i krisstöd till de lantbrukare som har beviljats stödet.

   Drygt 96 procent av de som har sökt krisstöd kommer att få pengar den 5 juli.
  Drygt 96 procent av de som har sökt krisstöd kommer att få pengar den 5 juli. FOTO: Cecilia Persson

  Efter fjolårets extremtorka beslutade regeringen om ett krispaket till Sveriges lantbrukare. Under 2018 betalades den första delen ut av Jordbruksverket och den 5 juli är det dags för utbetalningarna av den andra delen.

  ”När del två av regeringens nationella krispaket är utbetalt kommer vi att ha stöttat drabbade lantbrukare med totalt 1,57 miljarder kronor i krisstödsåtgärder. Det har för många varit ett viktigt tillskott”, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson, i ett pressmeddelande från regeringen.

  I första utbetalningen gick 400 miljoner kronor till får- nötkötts- och komjölksproduktionen, och 60 miljoner till sänkta avgifter för besiktningsveterinärer på slakterier. Krisstödets andra del uppgår till 1,08 miljarder kronor och är areal- och djurbaserat. 30 miljoner av stödet avsätts också för utvecklingsprojekt inom trädgårdsnäringen.

  ”Fler än vi vågade hoppas på”

  Ungefär 96 procent av de lantbrukare som ansökt om krisstöd kommer att få en utbetalning redan på fredag.

  ”Det känns oerhört bra att vi kan få ut så mycket pengar i den här första utbetalningen. Drygt 96 procent av de som har sökt stöd kommer att få pengar den 5 juli, vilket är fler än vi vågade hoppas på från början”, säger Håkan Wirén, enhetschef på Jordbruksverket i ett pressmeddelande från myndigheten.

  Efter det återstår ärenden som behöver kompletteras eller utredas innan pengarna delas ut. Dessa kommer att betalas ut löpande, allt eftersom handläggningen i ärendena blir klar.

  Ändrade belopp

  Jordbruksverket meddelar att beloppen kan skilja sig lite från tidigare beräkningar. Den första beloppsprognosen baserades på preliminära beräkningar av inkomstbortfall och antalet stödberättigade djur och arealer. Dessa har nu korrigerats med de faktiska uppgifterna i ansökningarna vilket innebär att några belopp har höjts medan andra har sänkts.

  ”När det gäller exempelvis produktionsgrenarna gris och fjäderfä så har man sökt för fler djur än vad vi hade räknat med i vår ursprungliga prognos. Det har påverkat de slutgiltiga stödbeloppen något eftersom fler då får dela på stödet”, säger Håkan Wirén.

  De som har ansökt för ”slaktsvin och övriga grisar över 20 kilogram” kommer till exempel att få en första utbetalning på 70 kronor per djur nu i juli för att senare i höst få en till utbetalning. Anledningen, meddelar Jordbruksverket, är att antalet stödberättigade grisar inte har fastställts ännu, då en del ärenden finns kvar att kartlägga.

  Blanda inte ihop med krisreserven

  Om en dryg vecka kommer också första utbetalningen av krisreserven, vilket lätt kan förväxlas med krisstödet.

  ”Vi vill därför göra våra kunder uppmärksamma på att det är två olika utbetalningar som nu sker under samma period och att läsa beslutsbreven som kommer i samband med utbetalningarna för att se vilken utbetalning man fått”, skriver Jordbruksverket i pressmeddelandet.

  EU:s medlemsländer bidrar till krisreserven, som är tänkt att användas vid kriser inom jordbrukssektorn. Nu kommer pengarna som inte har använts att betalas tillbaka till de lantbrukare som fick ett avdrag på direktstöden för stödåret 2018. Första utbetalningen sker den 12 juli och resterande utbetalningar i höst.

  Krisstödet – så mycket betalas ut

  Spannmål och frövall: 232 kronor per hektar

  Oljeväxter och proteingrödor: 641 kronor per hektar

  Stärkelsepotatis: 405 kronor per hektar

  Sockerbetor: 210 kronor per hektar

  Nötkreatur: 517 kronor per djurenhet

  Får och get: 73 kronor per djur

  Suggor, betäckta gyltor och galtar: 300 kronor per djur

  Slaktsvin och övriga grisar över 20 kg: 70 kronor per djur (i första utbetalningen)

  Fjäderfä (tamhöns och kalkon): 3,90 kronor per djur

  Källa: Jordbruksverket

  Relaterade artiklar

  Till toppen