Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 september 2018

  Norge: 1 000 ton fårkött blir till pälsdjursföda

  För att minska landets överskott vill det norska kooperativet Nortura även skänka tio ton fårkött till välgörande ändamål.

   Får vid Hauklandstranda i Lofoten.
  Får vid Hauklandstranda i Lofoten. FOTO: Mostphotos

  Norge har ett stort överskott av fårkött, som nu lantbrukskooperativet Nortura vill minska genom att sälja 1000 ton prima fårkött för 25,75 norska kronor (motsvarande drygt 28 svenska kronor) till pälsdjursindustrin där det ska användas som föda.

  – Detta är inte idealt. Det är inte det vi hade önskat. Vi skulle önska att detta blev människomat, säger Ellen Flø Skagen, koncerndirektör för kommunikation, samhällsansvar och matsäkerhet på Nortura till Nationen.

  Den norska köttmarknaden är statligt reglerad och Nortura har en mottagningsplikt på får- och lammkött. Varje år kan de frysa in 3500 ton av detta, men kooperativet menar att de likväl måste göra sig av med minst 1000 ton eftersom lagret av fårkött har växt den senaste tiden.

  LÄS OCKSÅ: Mindre mängd importerat lammköttLÄS OCKSÅ: Frustrerat läge för svenska lammuppfödare

  Läs mer om

  Till toppen