facebooktwittermail

Lantbruk kan ta emot EU-volontärer

Lantbruksföretag med naturvårdsarbete att utföra kan få hjälp av volontärer och praktikanter från EU:s solidaritetskår.

Lantbrukare och skogsägare som gör naturvårdsarbete kan få hjälp av volontärer och praktikanter från EU.
Lantbrukare och skogsägare som gör naturvårdsarbete kan få hjälp av volontärer och praktikanter från EU. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

I år ska den första kullen av unga hjälparbetare under EU-flagg skickas ut på två till tolv månader långa uppdrag runtom i unionen. En del av dem kan komma att arbeta med naturvård i Natura 2000-områden, till exempel med jord- och skogsbruk som bevarar sådana skyddsvärda miljöer. Skogsröjning för att förebygga skogsbränder är ett exempel på arbete som kan utföras av volontärerna.

Företag och organisationer kan anmäla intresse för att ta emot volontärer från europeiska solidaritetskåren. Det kan handla om volontärarbete, men även praktik- och lärlingsanställningar, eller ett vanligt jobb. Godkända uppdragsgivare och projekt kan välja vilka de vill anlita ur ett register där intresserade anmält vad de är intresserade av att arbeta med.

Mellan 18 och 30 år

Finansiering för mottagande företag och organisationer kan, beroende på vilken sorts av projekt det handlar om, sökas från olika EU-fonder, bland andra landsbygdsprogrammet. Volontärer får sina rese- och levnadskostnader, boende och fickpengar täckta. För anställningar får deltagarna resekostnaderna finansierade.

Volontärerna ska vara mellan 18 och 30 år och kan komma från hela EU, plus Norge och Island om det handlar om någon form av anställningar, och dessutom Turkiet, Liechtenstein och Makedonien om det gäller volontäruppdrag.

Lanserades av Juncker

Den europeiska solidaritetskåren lanserades av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker förra året. Tanken är att den ska fylla flera syften. Ett är att ungdomsarbetslösheten ska minska, ett annat att öka samhörigheten européer emellan, ett tredje att viktiga arbeten utförs som inte hade blivit gjorda annars.

Europeiska solidaritetskåren

20 000 unga européer har redan anmält sig till kåren. EU-kommissionen siktar på att 100 000 personer ska vara anmälda till 2030.

LÄS MER om kårens arbete