facebooktwittermail d

”Länsstyrelserna bör utvecklas – inte avvecklas”

Ogenomtänkt av Moderaterna att vilja riva upp en av grunderna i svensk förvaltning.

Dörr med skriften Länsstyrelsen.
Bör värnas. FOTO: TRONS/TT

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Moderaterna vill på sikt avveckla länsstyrelserna, efter att dess roll och uppgifter setts över. Det bestämdes när partiet nyligen samlades till stämma.

Beslutet innebär att Moderaterna vill riva upp en av grunderna i svensk förvaltning. Och avskaffa en organisering av riket som partiet ömmade för bara för ett par år sedan. 

Det var inte länge sedan M kämpade emot den rödgröna regeringens planer på storregioner med argument om att den gamla länsindelningen bör värnas. Beslut ska inte flyttas längre bort från medborgarna. Den indelning av landet som utarbetades av rikskanslern Axel Oxenstierna i och med 1634 års regeringsform – då länen, länsstyrelserna och landshövdingarna såg dagens ljus – ska behållas.

Men nu verkar Moderaterna ha tvärvänt. För genom att avveckla länsstyrelserna avlövas länens styrka vilket bäddar för ökad centralisering.

Samtidigt finns det säkerligen förbättringspotential på många länsstyrelser. En undersökning (2019) bland företagsmedlemmar i LRF fann att bedömningen av länsstyrelsen skiljer sig relativt mycket mellan länen. Att börja där vore det rimliga – i frågan om hur länsstyrelserna kan följa Skatteverket, som har gjort en resa från regelkontrollerande till mer rådgivande.

Kravet att avveckla länsstyrelserna är däremot ogenomtänkt.