facebooktwittermail d

Missförstånd raserade fårdrift

Länsstyrelsen krav fick fåruppfödarna att göra sig av med halva besättningen.

Monika Hansson och Lennart Pernlind hade 34 tackor och två baggar, nu har de bara 18 tackor och 1 bagge kvar.
Monika Hansson och Lennart Pernlind hade 34 tackor och två baggar, nu har de bara 18 tackor och 1 bagge kvar. FOTO: PRIVAT

Monika Hansson och Lennart Pernlind i Vingåker är fårbönder. Tidigare hade de köttdjur, men valde att gå över till finull med gotlandsfår.

– Vi har bara haft gotlandsfåren sedan 2014, och hade lagom fått i gång besättningen och aveln 2016, säger Monika Hansson.

Under ett planerat besök från länsstyrelsen i september 2016, pratade man om de två lösdrifterna och Monika Hansson berättade för handläggaren om hur de funderat på att bygga om ladan, så att fåren fick större ligghall och tak som gick ut över ingången.

– Vi hade absolut inga planer på installning av fåren, vi funderade bara på att ge dem mer plats inomhus, säger hon.

Monika Hansson.
Monika Hansson. FOTO: PRIVAT

Krävde prövning

I rapporten från besöket beskrivs lösdrifterna utförligt och korrekt, inklusive fakta om antal djur. Det finns också dokumentation kring den tänkta ombyggnationen. I mejlet står det bland annat:

"När man har 20 får eller fler i den hållningsformen ni har så ska byggnaden förprövas. Detta innebär att ni egentligen ska ha förprövat och att Länsstyrelsen därför ska ta ut en efterprövningsavgift."

– Hon skrev att om vi lämnade in underlag direkt så skulle vi slippa avgiften.

De sammanställde ett underlag och skickade in. Lika snabbt kom frågor tillbaka.

Tung administration

För varje svar kom nya frågor och nya krav, det tog upp stor energi och så mycket tid att det till slut inte blev hållbart.

– Till slut sa vi till handläggaren att vi struntar i alltihop och gör oss av med halva besättningen, så att vi slipper förprövning och straffavgifter, säger hon.

Alla tacklammen skickades på slakt och den bedömda, godkända baggen samt ett antal livdjur såldes snabbt till det pris man kunde få.

– Hela det påbörjade avelsarbetet gick till spillo och i stället för 2 500 - 3000 kronor per lamm, fick vi runt 700 kronor. Det blev en stor ekonomisk förlust för oss, säger Monika Hansson.

Sedan 2014 har man inriktat sig på finull med gotlandsfår, innan dess hade de får av köttras.
Sedan 2014 har man inriktat sig på finull med gotlandsfår, innan dess hade de får av köttras. FOTO: PRIVAT

Helt fel

Ett drygt halvår senare kom frågan om förprövning och antal får i lösdrift, upp i en facebookgrupp för fårägare.

– Jag svarade att länsstyrelsen sagt att vi måste ha förprövning från 20 får, men det blev snabbt tydligt att något inte stämde. En annan bonde i gruppen hade fått godkänt och flera hänvisade till regler som säger att man får ha upp till 40 får i lösdrift utan förprövning. Precis som vi trodde, berättar hon.

– Jag ringde upp länsstyrelsen och frågade hypotetiskt om samma upplägg som vi haft, och de bekräftade att vi kunde ha upp till 40 djur utan förprövning.

Halveringen av besättningen var alltså helt onödig, och kravet på förprövning av den befintliga anläggningen utan grund.

– Vi har kontaktat vårt ombud och hoppas få hjälp att driva frågan vidare, säger Monika Hansson.

ATL har sökt länsstyrelsen i Sörmland för en kommentar.

LÄS OCKSÅ: Exekutiv auktion väntar i jättekonkurs

LÄS OCKSÅ: Besvikelse i Skåne när länet undantas för skyddsjakt

PREMIUM: Isuzus nya pickup en riktig laståsna