facebooktwittermail d

Länsstyrelsen varnar för falska djurskyddskontrollanter

En person i Kalmar län har utfört en djurskyddskontroll på en gård – utan att vara från länsstyrelsen. Nu uppmanar myndigheten djurägare att vara extra uppmärksamma.

Kor som står och äter.
Det är första gången Kalmar län drabbas av falska kontrollanter, men liknande händelser har förekommit i andra län tidigare. Arkivbild. FOTO: ELLINOR EKE-GÖRANSSON

Personen i fråga körde in hos en lantbrukare i en bil märkt med länsstyrelsens logotyp, sade sig vara från myndigheten och ville kontrollera djurhållningen ”med anledning av ett ärende”. 

Personen visade ingen legitimation och bar inga kläder med länsstyrelsens logotyp men kontrollerade djur både i stallet och på betet.

– Vi upptäckte det genom att lantbrukaren själv ringde in för att fråga om kontrollen, vilket är ganska vanligt. Då märkte vi att ingen från länsstyrelsen varit på besök, säger Karin Bergman, landsbygdsdirektör, till ATL.

Skapar oro

Länsstyrelsen ser mycket allvarligt på händelsen som är polisanmäld. 

– Att falskt utge sig vara från en myndighet är ett brott och vi har polisanmält det. Händelsen skapar oro och obehag hos djurägaren och det skadar förtroendet för länsstyrelsen och vår tillsyn av svensk djurskyddslagstiftning, fortsätter Karin Bergman.

Det är första gången Kalmar län drabbas, men liknande händelser har förekommit i andra län tidigare. Förra hösten skrev ATL bland annat om hur aktivister vid flera tillfällen runt om i landet fått djurägare att tro att de är representanter från länsstyrelsen och är på gården för att utföra djurskyddskontroller. 

Karin Bergman, landsbygdsdirektör.
Karin Bergman, landsbygdsdirektör Länsstyrelsen i Kalmar. FOTO: OSKAR SCHÖNNING

Varnar djurägare

Länsstyrelsen i Kalmar har nu gått ut med en varning till alla djurhållare om att vara extra uppmärksamma vid kontroller. Att alltid be om legitimation när någon uppger sig vara djurskyddskontrollant är en av försiktighetsåtgärderna.

– Vi vet att djurhållare har mycket besök ute på gårdarna men känner man inte igen personerna är det väldigt bra att be om legitimation. Det har våra medarbetare alltid på sig. Om någon ringer från länsstyrelsen, eller annan myndighet, och vill boka ett besök, eller kommer oanmäld, ska man gärna ringa tillbaka till myndigheten och få det bekräftat. Om personen inte kan styrka sin identitet och sitt uppdrag händelsen polisanmälas, säger Karin Bergman.

LÄS MER: 

Aktivister säger sig komma från länsstyrelsen

Färre djurskyddskontroller under pandemin

Djurskyddskontroll på uppfödarens villkor

Så har djurskyddslagen växt fram