facebooktwittermail d

Länsstyrelsen beviljar jakt på varg i Svärdsjö

Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på en varg i området kring Svärdsjö utanför Falun. Tre får har attackerats och en katt har fallit offer för vargen.

Tre får har attackerats i området på en vecka och Länsstyrelsen är övertygad om att det är samma varg som ligger bakom attackerna som skett inom ett begränsat område i närheten av Svärdsjö.

- En ensam varg har även observerats i centrala delarna av samhället och den samlade bilden gör att vi har tagit ett skyddsjaktsbeslut, säger Marie Edvall, vilthandläggare vid Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Tog katt vid husknut

På fredagskvällen blev också en familj vittne till hur en varg tog familjens katt. Attacken skedde också i trakterna kring Falun.

- Det finns cirka 60 hus i byn och vi bor i ena änden. Vargen har bara varit cirka fem meter från vår husknut, säger kattens ägare, Erik Johansen, till Dalarnas tidningar.

Länsstyrelsen har tidigare satt upp akutstängsel och undersökt befintliga stängsel hos brukare i området. Parallellt med skyddsjakt kommer myndigheten fortsätta att arbeta med förebyggande åtgärder, men rovdjursavvisande stängsel tar för lång tid att sätta upp och därför väljer Länsstyrelsen skyddsjakt i det här fallet.