facebooktwittermail d

Långt kvar innan Tesla-traktorn når marknaden

SIMA PARIS.

John Deeres eldrivna traktor är en av de stora publikdragarna på Sima-mässan i Paris. Men med en batterikapacitet som endast motsvarar fyra timmar är det långt kvar innan konceptet når marknaden.

I omställningen mot ett fossilfritt jordbruk tävlar de stora maskintillverkarna med att lansera olika framtidskoncept. På Sima-mässan i Paris presenterar New Holland en prototyp som drivs av biogas, medan John Deere har valt att satsa fullt ut på eldrift inom ramen för sitt framtidskoncept projekt Sesam.

John Deeres eldrivna traktor presenteras i form av en genomskärning på Sima.
John Deeres eldrivna traktor presenteras i form av en genomskärning på Sima. FOTO: FREDRIK STORK

Laddas på tre timmar

Den eldrivna traktorn från John Deere får kraft från ett batteripaket som väger ett ton, och presenteras i form av en genomskärning på Sima. Än är det dock långt kvar innan konceptet når produktionsstadiet. Med en batterikapacitet som endast motsvarar upp till fyra timmars hårt arbete i fält är någon serieproduktion knappast aktuell i dagsläget. I alla fall inte sett till investeringskostnaden för batterierna och att det tar tre timmar att ladda traktorn.

Självkörande traktorer

I segmentet futuristiska traktorer utmärker sig även de självkörande koncepten från New Holland och Case IH. Båda modellerna drog en hel del publik på mässan. Autonomiteten hos traktorerna styrs med hjälp av radar och sensorer, och med New Hollands koncept följer även en app där operatören kan välja vad traktorn ska utföra på fältet. På sikt räknar tillverkaren med att tekniken kommer att integreras i större delen av modellutbudet.

– Det fina är att man kan replikera det här kittet till alla traktorer som vi ställer ut här, och det kan bli aktiviteter i Europa under nästa år där vi visar upp hur traktorn fungerar på fältet, säger New Hollands marknadschef, Alessio Quatraro.

Sen suckar han djupt när han får frågan när konceptet kommer att nå marknaden.

– Det är en väldigt bra fråga. I dag har jag ingen aning om det blir om ett, två eller tre år. Men vi är på banan och vi arbetar för att ta oss i mål, säger Alessio Quatraro.