facebooktwittermail d

Landsbygdsprotesterna har brakat igång

Klockan 11 på långfredagen drog Landsbygdsupproret igång i 15 svenska städer. Föreningen Landsbygdsupproret protesterar mot "nedmonteringen av landsbygden, utrotandet av bönderna och den obefintliga självförsörjningsgrad" som de anser att den svenska regeringen ligger bakom.

Från Sundsvall till Höör i Skåne syns traktorkaravaner och lantbrukare som samlats för att demonstrera mot att den svenska landsbygden håller på att avvecklas. Vid Norrlands största köpcenter Birsta, norr om Sundsvall, har en karavan på 50 traktorer stannat till och cirka 500 personer är på plats och demonstrerar.

Inte bara lantbrukare

– Det här upproret är inte bara en fråga för lantbrukare, det är inte heller ett bondeuppror. Det här är en utveckling som rör hela Sverige och alla på landsbygden. Idag saknar folk på landsbygden skolor, affärer och räddningstjänst. Det drabbar fler än bara lantbrukarna, säger Fredrik Nordin som är vice ordförande i föreningen Landsbygdsupproret.

Vår självförsörjningsgrad

– Sverige behöver ett lantbruk och en fungerande landsbygd för att vi ska kunna försörja landet med mat. Vi måste ta tillbaka vår självförsörjningsgrad och hitta ett mer långsiktigt tänkande. Det är något som är bra för hela Sveriges ekonomi. Vi skulle bara klara oss i en vecka ifall det till exempel skulle bli krig i landet. Det får inte fortsätta så här, säger Fredrik Nordin.

"Folk börjar förstå"

Det senaste Landsbygdsupproret ägde rum för exakt ett år sedan. Då genomfördes protester på 23 platser i Sverige. Föreningen Landsbygdsupproret skriver på sin hemsida att många löften som då gavs av politikerna inte har lett till några förändringar. Därför tvingas de att göra om samma uppror i år.

– Det vi har märkt är att alltfler börjar att prata om det här. Folk börjar förstå vart maten kommer ifrån och att vi inte ska importera så mycket när vi faktiskt kan köpa svenska kött- och mejeriprodukter. I dag håller vi på att tappa vår anknytning till landsbygden när alltfler mjölkproducenter försvinner över generationerna, säger han.

Inga politiker

Inför Landsbygdsupproret i Västernorrland meddelade Fredrik Nordin flera av länets politiker vad som skulle ske och varför.

– Jag har inte fått svar från någon av dem och det är inga här på plats heller, säger han.

Lantbrukare vid riksdagen

Bland dagens manifestationer har ett stort antal personer även samlats på Mynttorget utanför Stockholms riksdag. Upproren runt om i landet förväntas hålla på till klockan 14.00 under långfredagen.

Här pågår Landsbygsupproret i Sverige just nu.