facebooktwittermail

Landsbygdsminister Jennie Nilsson avgår

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lämnar regeringen – vill säkra sin röst i kommande statsministeromröstningar. 

Näringsminister Ibrahim Baylan övertar ansvaret för hennes frågor.

Jennie Nilsson.
Jennie Nilsson lämnar posten som landsbygdsminister. FOTO: JONAS LINDKVIST/TT

Jennie Nilsson återgår till riksdagsledamot för att säkra sin röst i kommande statsministeromröstningar, rapporterar Dagens Nyheter på onsdagen.

Mandatfördelningen i kammaren är så pass jämn att en statsministervotering kan avgöras av en enda röst. Jennie Nilssons ersättare i riksdagen, Sara Heikkinen Breitholtz, har sedan hon delgavs misstanke om brott efter en trafikolycka i slutet av förra året inte deltagit i riksdagsarbetet.

Hon är sjukskriven, men hennes plats i riksdagen har inte ersatts – förrän nu. 

– När Liberalerna gick ut och meddelade att man lämnar januarisamarbetet kunde jag konstatera att det skulle bli mycket jämna omröstningar. Jag kunde också konstatera att min ersättare inte är på plats. Då drog jag snabbt slutsatsen att det inte är ett alternativ att min stol ska stå tom i riksdagen och då är det upp till mig att säkerställa att den är fylld, säger Jennie Nilsson till tidningen.

Jennie Nilsson
Den jämna mandatfördelningen i riksdagen får Jennie Nilsson (S) att återta sin plats. FOTO: JONAS LINDKVIST/TT

”Lätt beslut”

Till DN säger Jennie Nilsson att det var ett lätt beslut som togs på eget initiativ. 

– Alla måste göra det som krävs för att dels respektera det valresultat som finns men också göra vad vi kan för att säkerställa att vi får får en fortsatt socialdemokratisk regering. Det är ett lätt beslut för mig, säger Jennie Nilsson till DN.

Hon har under onsdagsförmiddagen skickat in begäran om entledigande till talmannen och räknar med att omgående återta sin riksdagsplats. 

Löfven: Tacksam

Regeringen meddelade strax efter 10.00 att Jennie Nilsson har entledigats på egen begäran och att näringsminister Ibrahim Baylan tar över landsbygdsministerns arbetsuppgifter.

Statsminister Stefan Löfven skriver i sociala medier att Jennie Nilssons besked ser till att riksdagen är fulltalig i ett svårt parlamentariskt läge.

”Jag respekterar hennes beslut och är tacksam över att få ha arbetat med henne under den här tiden.”

ATL har sökt Ibrahim Baylan, som via sin presstalesperson avböjer att bli intervjuad.

Läs mer: 

Statsvetare: Svårt för Nilsson att komma tillbaka

Ministern: Övergångsregering gör ingen skillnad för Cap