facebooktwittermail d

Mathias Bred: ”Landsbygdsfrågorna får tyngste statssekreteraren”

Under valrörelsen var det en och annan som påpekade att Kristdemokraternas tal om att bli det nya landsbygdspartiet inte hade mycket uppbackning i form av sakkunskap om jordbruksfrågorna. Belackarna räknade då inte med Dan Ericsson i Kolmårdens återkomst, skriver Mathias Bred.

Dan Ericsson.
Dan Ericsson, statssekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren. FOTO: JOHANNES FRANDSEN/REGERINGSKANSLIET

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Statssekreterare spelar en viktig roll när en ny regering tar över. De högsta tjänstemännen har i praktiken ofta lika stor betydelse som ministrarna för vilken politik som förs.

Intressant är därför att den mest seniora av statssekreterarna i den nya regeringen hamnade hos landsbygdsministern på landsbygds- och infrastrukturdepartementet. Han heter Dan Ericsson och är på samma gång något av en nestor och en doldis inom svensk politik.

Ericsson, som är född 1957, har en lång meritlista inom Kristdemokraterna och inom landsbygdspolitik. Han var rekordung partisekreterare under Alf Svensson när partiet försökte komma in i riksdagen i slutet av 1980-talet.

Några av dem som var med i partiets topp har sagt att Ericsson då var en viktig kraft bakom namnbytet från KdS till KD. Han ska också ha varit pådrivande för att partiet skulle röra sig bort från att vara ett kristet missnöjesparti till att bli ett ideologiskt kristdemokratiskt parti av europeiskt snitt.

När partiet väl kom in i riksdagen 1991 tog Ericsson plats på Östgötabänken och i Jordbruksutskottet. Åren 1993-94 var han åter partisekreterare. Men störst intryck gjorde hans arbete i jordbruksutskottet där sakkunskaper och driv gav honom respekt både bland meningsfränder och politiska motståndare.

År 1998 blev han jordbruksutskottets ordförande. Det var första gången sedan 1924 som posten gick till någon som inte representerade Bondeförbundet/Centerpartiet eller Socialdemokraterna. För KD, som fortfarande var något av ett outsider-parti, blev Ericssons ordförandeskap ett viktigt bevis för att kristdemokrater kunde ta ansvar också i tyngre frågor.

En rolig kuriosa är att lantbrukarsonen i riksdagssammanhang ofta kallades för Dan Ericsson i Kolmården. Epitetet hade sin orsak i att det i början av 1990-talet fanns en annan Dan Eriksson i riksdagen (han representerade Ny Demokrati).

Dan Ericsson (KD) lämnade riksdagen år 2000 och ägnade sig åt PR-branschen. När partikollegan Mats Odell år 2006 blev kommun- och finansmarknadsminister i den första Reinfeldtregeringen kom Dan Ericsson tillbaka och blev Odells statssekreterare. Senare ledde Ericsson en statlig utredning om civilsamhället som tyvärr fick mycket lite uppmärksamhet. Han har också fortsatta att verka inom PR.

Men nu är han alltså tillbaka som statssekreterare. Kristdemokraterna torde vara lättade över att han tackade ja.

Under valrörelsen var det en och annan som påpekade att Kristdemokraternas tal om att bli det nya landsbygdspartiet inte hade mycket uppbackning i form av sakkunskap om jordbruksfrågorna. Belackarna räknade då inte med Dan Ericssons come back. Med honom får landsbygds- och infrastrukturdepartementet en statssekreterare med gedigen erfarenhet både av rollen och av landsbygds- och jordbruksfrågor.

Mathias Bred

Mathias Bred är opinionsjournalist. Han är politisk redaktör på Svenska Nyhetsbyrån.