facebooktwittermail d

”Landsbygden ska ta smällen för Stureplanscenterns klimatmål”

Centerns nygamla politik går ut på att återigen lägga notan för en kraschad biodrivmedelspolitik i knät på skattebetalarna, skriver Mattias Eriksson Falk (SD) och Thomas Morell (SD) i en replik.

Centerns nygamla politik går ut på att återigen lägga notan för en kraschad biodrivmedelspolitik i knät på skattebetalarna.
Centerns nygamla politik går ut på att återigen lägga notan för en kraschad biodrivmedelspolitik i knät på skattebetalarna. FOTO: ANDERS WIKLUND/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Höga klimatmål leder till minskad markanvändning, minskad djurhållning och minskad avverkning i det svenska skogsbruket. Det vill säga landsbygden ska ta smällen när Stureplan genomför sina klimatmål. Det där kan vara bra att ha i åtanke nästa gång som Centern lidelsefullt pläderar för skyhöga klimatmål. Analysen kommer dessutom från Centerns egna företrädare, enligt en debattartikel i ATL den 5 oktober.

Deras egen lösning på det problem de själva har ställt till med är att fortsätta blanda in biodrivmedel i den svenska dieselmixen i stor skala, kosta vad det kosta vill. Före 2018 låg denna kostnad på skattebetalarna men sedan reduktionspliktens införande lades den på konsumenterna, inklusive lantbruket och skogsbruket. Denna kvarnsten släpar landsbygdsföretag på fram till årsskiftet, då Sverigedemokraterna och regeringen sänker reduktionsplikten och dieselpriserna till europeisk nivå.

Centerns nygamla politik går ut på att återigen lägga notan för en kraschad biodrivmedelspolitik i knät på skattebetalarna. Men utgifterna, många miljarder per år, försvinner inte bara för att man kastar räkningen hit och dit som en het potatis.

Om det verkligen, på riktigt, blir så illa att EU på 2030-talet vill ge böter till landet med unionens lägsta nettoutsläpp av växthusgaser så får förhandlingar inledas. Ansvaret för högst eventuella böter faller dock inte på oss i Sverigedemokraterna, utan på de partier som tillstyrkt en sådan dålig överstatlig överenskommelse. Högt upp på den listan står Centern, medan vi i Sverigedemokraterna med all önskvärd tydlighet har protesterat.

Men följande är väldigt viktigt. EU är problematiskt, men Centern är värre. Den som röstade på Annie Lööf röstade i själva verket på Miljöpartiet. Landsbygden har inte glömt varken Decemberöverenskommelsen från 2014 eller Januariöverenskommelsen från 2019, som under många år säkrade Miljöpartiets inflytande över svensk politik. Inför valet 2026 kommer vi att avkräva Centern besked ifall man återigen tänker kratta manegen till Rosenbad för Miljöpartiet, men svaret får gärna komma redan nu.

Så länge alla kan minnas har Centern talat om idén att ”tanka svenskt” och miljarderna har rullat för att förverkliga denna idé. Efter att ha jagat denna morot under decennier blev facit, väsentligen, storskalig import av HVO från slakteriavfall och palmoljeprodukter, till mycket diskutabel nytta för miljön. Och till skyhög kostnad för svenskt skogsbruk och lantbruk.

Vad gäller målet om att minska utsläppen från transporter med 70 procent till 2030, ofta felaktigt benämnt fossilfri fordonsflotta, så är det hög tid att låta det gå i graven. Det var aldrig genomförbart. Till leda har vi hört hur spännande och lönsamma alla dessa utopiska mål skulle bli, men resultatet blir ju ett helt annat.

Verklighetens folk inser detta och har vänt Centern ryggen till förmån för Sverigedemokraterna.

Läs också

”Slänger regeringen jord- och skogsbruket under fossilbussen?”