facebooktwittermail d

”Avgjorde landsbygden valet?”

Landsbygdernas väljare kan på marginalen ha gjort att det blir maktskifte i Sverige.

Fredrik Sandberg/TT FOTO: DET LUTAR ÅT ATT M-LEDAREN ULF KRISTERSSON BLIR NÄSTA STATSMINISTER I SVERIGE.

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Vid midnatt gick Ebba Busch upp på scenen på Kristdemokraternas valvaka.

”Vi fick upp landsbygdsfrågorna på agendan ordentligt. Där en del partier annars kliver in och landsbygdsfrågorna kliver ut så har vi sett till att sätta landsbygdsfrågorna i centrum igen i den politiska debatten”, säger KD-ledaren.

Publiken jublar.

Några minuter senare tar Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson till orda på SD:s valvaka i en annan del av Stockholm. Han strålar av glädje. Partiet har blivit landets näst största parti. Och Åkesson bjuder upp de viktigaste för partiets framgångar på scenen: andre vice partiordföranden, vice ordföranden, partisekreteraren och så ”Mattias Karlsson som har gjort en fantastisk landsbygdsturné”.

Det är samme Mattias Karlsson som i början av året sade att landsbygdsfrågorna kan avgöra valet.

Fick han rätt?

För på den tillsynes vinnande sidan har flera partier prioriterat landsbygdsväljare.

I ett så jämnt val som riksdagsvalet går det visserligen att utnämna både den ena och den andra gruppen som avgörande. Men en berättelse om valet 2022 är definitivt om landsbygdens roll i att det nu lutar åt maktskifte i Sverige.

En som gör den tolkningen är Staffan Danielsson, tidigare profilerad riksdagsledamot för Centerpartiet i Östergötland och LRF-topp. I dag är han aktiv kristdemokrat. I ett e-post som han skickar till media strax innan klockan två på valnatten skriver Staffan Danielsson:

”Vid en snabb och ytlig analys av landsbygdsvalkretsar i Östergötland och Sverige är en genomgående slutsats att KD ökar eller minskar betydligt mindre än Centerpartiet, som minskar rejält. Denna överströmning av borgerliga landsbygdsväljare kan faktiskt på marginalen ha avgjort att det blev ett sannolikt maktskifte och en ny borgerlig regering!”

Vilken roll som landsbygderna har haft för valresultatet lär många eftervalsanalyser ge besked om framöver. Men att frågor kopplade till jord, skog och landsbygder har varit och är viktiga råder ingen tvivel om.

När tidigare statsminister Göran Persson (S) intervjuades av SvD:s Tove Lifvendahl några dagar innan valet menade han att stad- och landperspektivet är underskattat i svensk politik. Persson sa:

”Jag tror inte att det går att regera Sverige utan stöd av landsbygdsväljarna. Tittar man historiskt på svenska val har landsbygdens folk i någon mening varit i regeringsställning eller avgjort regeringssammansättningen. Numera representeras inte längre landsbygdens folk av Centerpartiet som det gjorde en gång i tiden. Det stora landsbygdspartiet i Sverige har varit Socialdemokraterna. Det kanske vi fortfarande är, men det är inte alls som det varit tidigare. Skulle landsbygdens röster splittras åt olika håll, blir det nog svårt att få till en regering. Det är så mycket resonemang om Stockholm och universitetsstäderna, men det är nog inte där som det avgörs.”

Kanske fick Göran Persson rätt. Landsbygdernas väljare kan ha avgjort valet.

Mer om valet:

Knapp ledning för högersidan i nattens valrysare

Kommunvalet: Stora svängningar på flera håll