facebooktwittermail

Landbygdsparti hårdsatsar

Landsbygdsdemokraterna ger inte upp. Partiet, som bildades i våras, satsar fortfarande på riksdagsvalet. Men hårt arbete krävs bara för att nå ut med valsedlar.

Anders Carlsson i Ställberg i norra Västmanland står och väger upp valsedlar och buntar ihop dem. Valsedlarna ska han sedan skicka till partiets engagerade runt om i landet som på valdagen ska lägga dem i vallokalerna.
- Det är ett betydligt större jobb än man tror från början även om man tror att det är mycket, sammanfattar han.

Svårt att nå ut


Partier som inte har nått över 1 procent i något av de två före­gående riksdagsvalen måste själva få ut valsedlar i vallokalerna. Det finns ungefär 5800 vallokaler och även om ambitionen är att få ut valsedlar i alla, inser Anders Carlsson att så nog inte blir fallet. Men i cirka 4000 vallokaler ska valsedlar finnas.
- Från Örebro och uppåt är det ganska klart, säger han.

I södra Sverige finns inte samma nätverk, i alla fall inte än, säger partisekreteraren Lena Laaksonen som bor norr om Örnsköldsvik. ATL når henne på telefon när hon står på älgpass.

Rovdjursfrågor


Många landsbygdsdemokrater är jägare. Frågor om viltförvaltning och rovdjur är därför viktiga för partiet. I övrigt engagerar frågor som bättre vägar, utbyggd service, skatt på drivmedel, skolor, barnomsorg, sjukvård, småföretag och vindkraft.
- När jag är ute känner jag ett drag men jag vet ju inte vad det blir i valurnorna, säger Lena Laaksonen.

Partiledaren Ola Berg från Sysslebäck i norra Värmland har inte varit partipolitiskt engagerad tidigare men han har en svada som en slipad minister.
- Det är väl lite så att landsbygden har blivit trängd i ett hörn och nu hugger den tillbaks, menar han.

I årets val siktar Landsbygdsdemokraterna enbart på riksdagen. Tanken är att lokalavdelningar ska byggas upp efter valet. Birgitta Sennerdal