facebooktwittermail d

Lamorna ska skydda fåren från rovdjursangrepp

Jenny Wallberg har i vinter fått flera får och getter rivna av lodjur. Men nu har hon två nya arbetskamrater på gården som ska skrämma bort rovdjuren: lamorna Texas och Vinter.

Den här vintern har Jenny Wallberg på Ingla gård i Skogstibble utanför Uppsala mist ett får och sju getter efter att lodjur tagit sig in i hagarna. Hon är inte ensam. I närområdet har fyra gårdar drabbats av lodjursattacker med dödade får och getter som följd.

Senast i februari var lodjuret framme på Ingla Gård. Men redan efter första attacken i december förstod Jenny och hennes sambo att rovdjursproblemet inte skulle lösas med bättre stängsel.

PÅ gården finns nu förutom får, lamm och getter även två lamahannar.
PÅ gården finns nu förutom får, lamm och getter även två lamahannar. FOTO: ERIK WALLBERG

- Vi har följt rekommendationerna för våra stängsel men lodjuret har hoppat in. Då hjälper det inte med högre stängsel. Det har också länsstyrelsen sagt till oss. Då började fundera på vad vi skulle kunna göra, säger Jenny Wallberg.

Vanligt i USA

De funderade på vad de skulle göra - och ganska snart fick de information om att lamadjur skulle kunna fungera som "rovdjursskrämmor”. I USA är det vanligt att fårägare använder lamadjur för att skrämma bort prärievargar. Även i Sverige finns det flera get- och fårägare som har lamadjur för att skrämma bort rovdjur. De bestämde sig för att testa.

- I januari åkte vi och kikade på lamorna och nu har de bott hos oss i en vecka, säger Jenny Wallberg.

- Än så länge har de bara varit här i en vecka. Det är trevliga och intressanta djur, säger Jenny Wallberg på Ingla gård utanför Uppsala.
- Än så länge har de bara varit här i en vecka. Det är trevliga och intressanta djur, säger Jenny Wallberg på Ingla gård utanför Uppsala. FOTO: ERIK LUNDBORG

Lamorna Texas och Vinter har redan börjat göra sig hemmastadda och fåren verkar hittills acceptera dem. Än så länge står de i olika fållor bredvid varandra men tanken är att de inom kort ska gå ihop med gårdens får och lamm ute i hagen.

- Just nu går de jämte varandra. Det verkar fungera ganska bra och fåren väljer gärna att ligga och vila och äta nära lamorna, säger Jenny Wallberg.

Klor på benen

Hon hoppas att rovdjuren ska kunna hålla sig till vilda bytesdjur tack vare lamadjuren. Går allt som tänkt ska de nya husdjuren skrämma bort lodjuren.

- Lamadjur är stora djur, de har rejäla klor på sina ben. De är vaksamma och har bra överblick med sina långa halsar och kan valla ihop flocken för att skydda den, säger Jenny Wallberg.

- Men det är såklart ingen garant för att det fungerar. Och hur det går med Texas och Vinter det vet jag ju inte än.

Lamorna Vinter och Texas ska nu försöka hålla lodjuren utanför fårhagen.
Lamorna Vinter och Texas ska nu försöka hålla lodjuren utanför fårhagen. FOTO: ERIK LUNDBORG

Många förespråkar hundar, hur kommer det sig att ni inte skaffat hund i stället?

- Vi upplever att boskapsvaktande hundar är lite för skarpa för oss som har småbarn. Så vi valde att prova lamadjur i stället.

Men nu är ni lamadjursägare - hur känns det hittills?

- Bra! Det är trevliga och intressanta djur. Och hittills har jag inte blivit spottad på, säger Jenny Wallberg och skrattar.

LÄS MER: Jägare begär ökad avskjutning av lo

LÄS MER: Lodjur rev får i Häradsbäck