facebooktwittermail d

Lämnar Valio för Arla

Många mjölkproducenter lämnar Valio till förmån för Arla. I år har Arla ingått avtal med över 40 nya producenter och ökat produktionen i Finland med tio procent, rapporterar finska Yle.

För närvarande betalar Arla ett aningen bättre pris åt producenterna än Valio. Enligt obekräftade uppgifter har Arla betalat producenterna upp till nästan 47 cent per liter medan Valio gått ner till närmare 40 cent per liter.

Bland annat på de finska mjölkproducenternas diskussionsforum på webben går debatten just nu het om huruvida det lönar sig för mjölkbönder att byta till Arla för att få ett bättre pris på mjölken.

Bundna till Valio

Majoriteten av de finländska mjölkproducenterna hör ändå till andelslag som bundit avtal med Valio och bolaget köper upp omkring 80 procent av den i Finland producerade mjölken.

Ordförande för Svenska lantbruksproducenternas centralorganisation SLC, Holger Falck, säger att situationen handlar om en tillfällig störning i marknadsläget som beror på det världspolitiska läget. Sanktionerna mot Ryssland och importstoppet av mjölkprodukter drabbar inte Arla i lika stor utsträckning som Valio.

Ukrainakrisen påverkar

– Det är Ukrainakrisen som påverkar Valio hårdare än Arla, säger Holger Falck till tidningen.

Det finns omkring 8 500 mjölkgårdar i Finland.