facebooktwittermail d

Lammbrist ger stor import

Trots att svenskt lammkött blir allt populärare är sju av tio lamm importerade skriver Dagens Nyheter.

Den svenska produktionen av lamm har inte hängt med i takt med att svenskt lammkött har ökat i popularitet. Konsumtionen har stigit med 50 procent på tio år. Under samma period har produktionen bara ökat med 25 procent enligt DN. Ändå har får och lamm ökat stort i antal. På tio år har antalet ökat från 470 000 till 594 000 får och lamm 2014 enligt siffror från Jordbruksverket.

– Vi skulle behöva mer svensk råvara. Jag började jobba med detta för tjugo år sedan, då var hälften av lammköttet svenskt. Det vore roligt att komma upp på den nivån igen, säger Elisabeth Svensson, affärsområdeschef för lamm på slakteriföreningen HK Scan, till DN.

Stor import

Enligt Tomas Olsson, ordförande för Sveriges lammproducenter, är det svårt att få tag i färska lamm uppfödda i Sverige. Sju av tio lamm som säljs är importerade. De svenska lammproducenterna har förhållandevis små besättningar; medelvärdet är 32 tackor på en gård.

– I Nya Zeeland kan fårfarmarna ha runt 20 000 tackor, säger Tomas Olsson till DN.

Svenska mervärden

Tomas Olsson pekar på tre områden där det krävs förbättringar för att det ska bli fler svenskproducerade lamm.

– Vi måste få ordning på rovdjurspolitiken så att fårägarna kan känna sig trygga. Vi måste bli duktiga på att föda upp lamm och vi måste få konsumenter att betala för svenska mervärden som bra djurhållning och låg antibiotikaanvändning, säger Tomas Olsson.