En rapport från SGU, Sveriges geologiska undersökning, visar på grundvattennivåer ”fortsatt mycket under de normala” i de stora grundvattenmagasinen i Sydöstra Sverige under juli månad.
Lägsta nivåerna någonsin
Grundvattennivåerna på Öland är de lägsta som uppmätts. Även om vattenbristen ännu inte syns gäller det att hushålla med vattnet.
– Nivåerna på Gotland och Öland är de lägsta vi sett. Det kommer att krävas stora mängder regn under vinterhalvåret för att läget ska förbättras, säger Johan Carlström, grundvattengeolog på SGU.
På Öland märks ännu inte grundvattenbristen. En vattenledning från fastlandet har invigts och kopplats på det kommunala vattenledningssystemet. Tankbilar som går över Ölandsbron förser bofasta och turister med vatten.
Allvarligare nu
Tommy Pettersson är mjölkbonde i Köpingsvik på norra Öland. Han är beroende av färskt vatten till sina 320 kor.
– Problemet är egentligen mycket allvarligare nu än i våras. Reservoarerna har inte fyllts på och vi tar ut mer och mer vatten hela tiden. Speciellt nu på sommaren, då det kommer mycket turister till Öland, säger han.
Som djurbonde tar han ut det vatten som behövs till gårdens kor.
– Just nu märker vare sig jag eller turisterna av att det är vattenbrist även om alla nog försöker hushålla med det, säger Tommy Pettersson.
Tänker sig för
Han har till exempel inte tvättat några stallar i år och plansilosarna har bara sopats ur.
– Man får göra vad man kan för att spara på vattnet. Till exempel låta bli att tvätta traktor och bil. Det får vara lite skitigare helt enkelt.
Även om grundvattennivån fortsätter att sjunka på Öland under sommaren tror Tommy Petersson inte att det verkligen blir vattenbrist förrän tidigast i höst.
– Nivåerna har alltid varit som lägst i september-oktober och skulle det ta slut i reservoaren då kommer vi att få problem, säger Tommy Pettersson.