facebooktwittermail

Svenska Arlabönder har lägst utsläpp

Svenska mjölkbönder – de mest klimateffektiva i världen? Så kan det vara om man får tro Arlas nya klimatberäkningar. Samtidigt får Arla kritik för att bara öka byråkratin för mjölkbönderna.

Den genomsnittliga Arlabonden har ett klimatgasutsläpp på 1,15 kilo koldioxidekvivalenter per kilo mjölk, vilket är ett av de lägsta i världen. Arkvibild.
Den genomsnittliga Arlabonden har ett klimatgasutsläpp på 1,15 kilo koldioxidekvivalenter per kilo mjölk, vilket är ett av de lägsta i världen. Arkvibild. FOTO: EMIL LANGVAD/TT

Arla Foods presenterade nyligen siffror från klimatberäkningar som gjorts på nära 8 000 mjölkgårdar i länder där Arlabönder finns. I samband med det konstaterades att den genomsnittliga Arlabonden har ett klimatgasutsläpp på 1,15 kilo koldioxidekvivalenter per kilo mjölk, vilket är ett av de lägsta i världen. Och av Arlabönderna har de svenska producenterna det lägsta utsläppet på i genomsnitt 1 kilo koldioxidekvivalenter per kilo mjölk, följda av danska producenter på 1,03 kilo utsläpp.