facebooktwittermail d

Patrik Oksanen: ”Läget i världen är akut”

FN-chefen Guterres är inte vilken domedagspredikant som helst. En varning som borde skaka om även i Sverige.

Krigsmaskin på åker.
”Vart kriget tar vägen i Ukraina kan inte någon seriös bedömare vara säker på”, skriver Patrik Oksanen i en krönika. FOTO: JUAN BARRETO/TT

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

”Varning, varning! Vi är ute i en riktigt grov sjö. Globalt missnöje väntar i horisonten. Levnadskostnaderna skenar. Tilliten faller samman. Ojämlikheten exploderar. Planeten brinner. Sammanbrottet på den globala gödselmarknaden kommer att leda till livsmedelsbrist!”

Det är lätt att föreställa sig serietidningens domedagspredikant med långt skägg och trasiga kläder som går omkring med skylten undergången är nära och slår på en gonggong och som ropar ut budskapet.

Nu är det inte en tecknad domedagspredikant som säger det här, utan FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i en vädjan till världens ledare att börja ta ansvar.

September 2022 är läget i världen akut på ett sätt som inte avspeglade sig i valrörelsen. I stället för en seriös diskussion om riskminimering i orostid blev det en fördummad debatt om kärnkraft mot vindkraft och en massa käbbel.

Förslagen om hur vi ökar livsmedelssäkerheten, hanterar konsekvenserna av klimatförändringarna, står emot rysk och kinesisk aggression och återuppbygger samhällskontraktet ersattes av ett tjatande om vem som tar vem som om framtiden kan reduceras till en dating dokusåpa för den tiktokande Paradise Hotel-generationen.

Det är inte lätt att vara jordbrukare när man ser den politiska debatten fara iväg åt ett verklighetsfrämmande håll. Elpriser, dieselpriser, brist på insatsvaror som gödsel, skenande inflation och kraftigt höjda räntor slår hårt mot ett svenskt jordbruk som behövs mer än på mycket länge. När klimatförändringarna minskar skördar i Italien, Spanien och Frankrike så blir länder norrut allt viktigare för en global livsmedelssäkerhet.

Var fanns den politiska debatten om att stärka svenskt jordbruks konkurrenskraft och resiliens? Vem har förslagen för att antalet gårdar och odlade hektar ska öka? Vem ser till att skynda på konstgödselproduktionen i Sverige? LKAB såväl som spill från batterifabriken i Skellefteå finns i framtidskorten. Vem driver på lagerhållning av det vi inte kan producera själva?

Till det kommer ett riktigt osäkert säkerhetspolitiskt läge. Ryssland har mobiliserat 1914, 1941 och nu 2022. Scenerna hur rekryterna drivs in i militären för tanken till 1700-talets pressargäng som strök omkring i engelska hamnstäder och tvångsrekryterade sjömän till Royal Navy. Ett 1700-tal med upprepade kärnvapenhot.

Vart kriget tar vägen i Ukraina kan inte någon seriös bedömare vara säker på. Som om inte resten vore nog.

FN-chefen Guterres är inte vilken domedagspredikant som helst. En varning som borde skaka om även i Sverige.

Tyvärr finns det skäl att misstänka att den nya regeringen kommer att ha fullt upp att parera snabba kriser och inte hinna agera på de stora viktiga frågorna framåt. Tid för utredningar och tänka länge på saker och ting är förbi, det är samling och handling som behövs. Kommande år blir ett riktigt elddop för svensk politik.

Patrik Oksanen

Patrik Oksanen är senior fellow i tankesmedjan Frivärld och ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien.