facebooktwittermail d

Ett helt bondeliv har gett mig usel pension

Småföretagarna glöms bort när politikerna ömmar för dem med låg pension, skriver Sture Nilsson. 

Traktor lastar halmbalar på vagn
Åratal av slit i jordbruket ger ändå låg pension. FOTO: STINA STJERNKVIST/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Många politiska partier talar nu om att hjälpa dem med lägst pension. Tidigare statsminister Stefan Löfven (S) var först ut med att lova 600 kronor till de sämst ställda. Ingången var dock att de med den allra lägsta pensionen var de som inte hade arbetat och de skulle inte ha något påslag alls. Det kan finnas en logik i den uppfattningen, men jag anser att den saken inte är fullt utredd.

Jag kan nämna att jag är en pensionerad bonde och har genom åren jobbat många timmar och dagar och genom min verksamhet skapat många arbetstillfällen till många runt min näring. När lönsamheten var som sämst hade jag inte en semesterdag på 12 år och ändå har jag i dag en pension på 7 065 kronor per månad efter skatt. 

Nu kan ni nog räkna ut vad som hände när de sämst ställda pensionärerna skulle få ett påslag. Det orangea kuvertet gav ett klart besked till mig: Du får ingenting.

De hade ju kunnat skriva "du får 0 kronor". Det hade sett lite trevligare ut, men ingenting, det gav en känsla av att vara helt förbisedd.

Min bror sa till mig när jag beklagade mig: ”Du har varit en dålig bonde och därmed betalat in för lite skatt”. Jag tänkte på vad han sa och kom då på att vi var fyra bönder i byn som byggde upp våra jordbruksföretag ungefär samtidigt. De tre övriga har samtliga gått i konkurs och fått lämna sina hemman. Det nämnda speglar den lönsamhet som har rått inom jordbruket under lång tid.

Så att jag har minimal pension är inte konstigt, men det konstiga det är att de olika politiska partierna inte har förstått att en småföretagare kan ha jobbat en hel del och ändå inte lyckats få till en anständig pension.

Ni inom Centerpartiet som värnar småföretagen, var höll ni till när dessa påslag diskuterades? Har ni inte haft något inflytande i beslutsprocessen trots ert samarbete med Socialdemokraterna?

Sture Nilsson

Sjulsmark