Betessläppet på Bergs klätt har under många år varit populärt bland barnfamiljerna i Arvikatrakten men det lockar också en hel del besökare från Norge. De senaste åren har besöksantalet tangerat 800 och Egon Jacobsson, länsstyrelsen Värmland hade hoppats på besöksrekord. Men det satte vädret stopp för. Fyra plusgrader och kallt duggregn avskräckte de flesta.
Kylslaget betessläpp på Bergs klätt
Traditionsenligt släppte Sälboda Mjölk kvigor på strandängarna vid naturreservatet Bergs klätt utanför Arvika den första maj. Arrangemanget lockar många hundra besökare varje år.
– Vi har senarelagt släppet med två timmar för att vänta på bättre väder, berättade Egon Jacobsson, samtidigt som han förberedde tipspromenaden och kokade 60 liter kaffe.
Fast i leran
Det var ändå en stor skala som hittat upp till klätten lagom till att de elva kvigorna anlände efter en resa på en och en halv mil från Sälboda gård. Men ända fram till toppen kom djuren aldrig. Traktorn körde fast i leran och djuren fick släppas ut när den inte kom vare sig fram eller tillbaka.
– Nu hoppas vi att djuren springer ut och visar upp sig, sa Jörgen Blakstad, delägare i Sälboda mjölk AB innan grinden öppnades.
Det gick ett sus bland alla barn när första kvigan hoppade av vagnen och ut i friheten. Efter några krumsprång satte de av ned mot Glafsfjordens strandängar och försvann utom synhåll till barnens besvikelse.
Bjuds på bal
Våren i Värmland är mellan två och tre veckor sen i år och därför kommer djuren att stödutfodras de första veckorna.
– Vi räknar med att vi får ställa ut en bal till dem nu i början, sa Jörgen Blakstad även om det finns en hel del grönt gräs redan.
Bergs klätt
Naturreservat sedan mitten av 1970-talet och förvaltas av Länsstyrelsen Värmland. Sedan några år tillbaka ingår även strandängarna i reservatet. Totalt är reservatet på cirka 110 hektar. Djuren betar på omkring 30 hektar mellan maj och september. Området är populärt som rekreation och har omkring 8000 besökare varje år.
På klätten och på strandängarna nedanför trivs en rad intressanta djur- och växtarter. Bland annat växer klockgentianan här vilket är ovanligt så långt norrut.
Sälboda mjölk AB
Två delägare: Jörgen Blakstad och Michael Sörensen driver verksamheten. Företagets verksamhet består av mjölkproduktion 150 kor och två mjölkrobotar och entreprenader i form av spridning av flytgödsel.
LÄS OCKSÅ: På första maj ska korna ut
SE OCKSÅ: ATL TV: Korna är lösa