facebooktwittermail d

Kycklingproducenter vill in på kinesisk exportmarknad

En jättemarknad för svenska kycklingproducenter kan vara på väg att öppnas när en delegation från Sverige reser till Kina för att arbeta fram ett marknadstillträde för svenska fågelprodukter.

I fjol exporterades 7 587 ton kyckling från Sverige, vara det mesta förädlades i Danmark. I förhållande till produktionen är exporten i dag förhållandevis liten. 

Ett bilateralt avtal mellan Sverige och Kina skulle förbättra svenska bönders och livsmedelsföretags konkurrenskraft med 84,5 miljoner kronor på årsbasis, enligt ett pressmeddelande från Svensk Fågel. 

Kan inte sälja

Exportmöjligheten till Kina handlar om kycklingdelar som inte går att sälja i Sverige, som till exempel kycklingfötter. 

– I takt med att produktionen i Sverige ökar kommer också behovet av export att öka. En viktig del i vårt hållbarhetsarbete är att ta tillvara på alla delar av kycklingen vilket gör export nödvändig, säger Maria Donis, vd för Svensk Fågel. 

Bucht till Kina

För att ta ett steg närmare ett avtal mellan Kina och Sverige när det gäller livsmedelsexport åker landsbygdsminister Sven-Erik Bucht tillsammans med en delegation från flera myndigheter och livsmedelproducenter, bland annat Svensk Fågel, till Kina i november. Syftet är att bygga relationer och arbeta för ett marknadstillträde. 

– Mycket talar för att vi får ett till ett avtal med Hong Kong som ett första steg, enligt Svensk Fågel. 

2014 uppgick värdet på den svenska livsmedelsexporten till närmare 70 miljarder kronor.