facebooktwittermail d

Kycklingproducent får 400 000 kronor efter Livsmedelsverkets miss

Veterinären dök inte upp efter en miss av Livsmedelsverket. Därför blev det nödslakt och destruering av över 3 600 kycklingar. Nu får producenten 400 000 kronor i skadestånd.

Livsmedelsverket hade tagit fel på vilken dag de 3 652 kycklingarna skulle slaktas. Det innebar att det blev nödslakt och destruering av fåglarna.
Livsmedelsverket hade tagit fel på vilken dag de 3 652 kycklingarna skulle slaktas. Det innebar att det blev nödslakt och destruering av fåglarna. FOTO: MOSTPHOTOS

Slakten av de 3 652 kycklingarna var planerad till morgonen den 8 augusti i fjol. Därför hade fåglarna placerats i så kallade transportlådor kvällen före. Där får de enligt lagen vara högst 12 timmar innan avlivningen ska påbörjas.

När tidsfristen var ute hade ingen veterinär kommit för att besiktiga djuren före slakten. Då bestämde sig producenten för att nödslakta kycklingarna.

Dagen därpå kom veterinären. Det visade sig att Livsmedelsverket tagit fel på dagarna.

Men eftersom det inte skett någon besiktning beslutade myndigheten att otjänlighetsförklara de slaktade fåglarna och producenten destruerade då dessa.

Producenten krävde sedan staten på närmare 500 000 kronor i skadestånd. Frågan har nu avgjorts av Justitiekanslern som bestämt att 400 000 kronor är en rimlig summa.