facebooktwittermail

Kycklingar skållades – utredning läggs ner

Kycklingproducenten Guldfågelns slakteri på Öland åtalsanmäldes för brott mot djurskyddslagen efter larm om att kycklingar skållats levande. Nu läggs dock hela utredningen ner, rapporterar SVT Nyheter Småland.

Slakteriet anmäldes i april, efter att det förra året framkommit att minst tio kycklingar skållats levande. Arkivbild.
Slakteriet anmäldes i april, efter att det förra året framkommit att minst tio kycklingar skållats levande. Arkivbild. FOTO: LARS PEHRSON/SVD/TT

Slakteriet anmäldes i april, efter att det förra året framkommit att minst tio kycklingar skållats levande, något som ATL tidigare skrivit om.

Enligt Kjell Jannesson, kammaråklagare i Kalmar, finns det ingen anledning att fullfölja förundersökningen då verksamheten inte bryter mot lagen.

Förbättrat sina kontroller

– Hanteringen av slaktkycklingar på Guldfågel är en fabriksartad hantering som egentligen går emot djurskyddslagstiftningen som är individbaserad. Hanteringen är dock accepterad av myndigheter, säger Kjell Jannesson enligt SVT Nyheter i sitt beslut att lägga ner ärendet.

Guldfågeln har efter upptäckten även samarbetat med Livsmedelsverket och länsstyrelsen, och har bland annat gjort förbättringar i de kontroller som rör slaktdjurs bedövning, enligt åklagaren.

”Livsmedelsverkets och länsstyrelsens utredningar, samt Guldfågeln egna utredningar tyder också på att Guldfågelns verksamhet trots allt är en av de bästa i landet och mycket bättre än övriga länders hantering”, skriver åklagaren.

Investerar för att förbättra

– Vi tycker att det är positivt och det bekräftar att det fokus vi har kring djuromsorg har högsta prioritet och att vi investerar för att förbättra oss, säger Guldfågelns VD Peter Andersson till ATL.

Vad tar ni med er efter det här?

– Vi tycker att det här bekräftar att det arbete vi gör har varit bra. Åklagaren nämner också att vår verksamhet är en de bästa i landet. Men det är viktigt att inte slå sig till ro utan att jobba varje dag med en god djuromsorg, säger Peter Andersson.

Läs också: Slakteri skållade kycklingar levande