facebooktwittermail

Kviga hade fastvuxen grimma i nacken

Kalvar som bajsade på foderbordet och en kviga med en grimma som vuxit fast i nacken. Den synen möte länsstyrelsens djurskyddsinspektörer vid en oanmäld kontroll hos en mjölkbonde i Varberg.

Bland de 52 vuxna nötdjuren och de 34 kalvarna fanns många som var täckta av gödsel. I vissa fall hade smutsen utvecklats till så kallat gödselpansar. Flera kalvar hade också kalvdiarré, som kan vara smittsam.

Risk för hängning


Ungdjursdelen i det dåligt upplysta och dragiga mjölkkostallet var, enligt protokollet, i bedrövligt skick. Bärande stolpar saknades eller lutade illa, medan taket delvis gett vika och hängde ned. Det fanns även risk att djuren skulle hänga sig i sina bindslen. Stallet belades därför med omedelbart djurförbud.

En av kvigorna hade ett sår i nacken. Det visade sig bero på att djurägaren några dagar tidigare hade ryckt loss en grimma som vuxit fast i huden. Djuret hade i övrigt inte fått någon vård.

- Det luktade mycket illa om såret och det var blodigt och varigt, heter det i rapporten.

Allvarligt


Mjölkbonden föreläggs nu att omedelbart se till att skadade och sjuka djur får vård. Stallbyggnaderna ska städas och liggytor göras torra och rena. De nödvändiga åtgärderna omfattar sammanlagt 25 punkter.

- Att inte upptäcka att grimmor eller andra uppbindningar behöver justeras eller att en del djur är utan vatten är bristande tillsyn vilket är mycket allvarligt, fastslår länsstyrelsen i Hallands i sitt beslut.ATL.nu