facebooktwittermail d

Kverneland köper maskintillverkare

Kverneland går in i den växande marknaden för mekanisk ogräsbekämpning genom ett köp av den franska tillverkaren Phenix Agrosystem.

Uppställda maskiner från Phenix.
Phenix tillverkar bland annat inter row kultivator, maskiner med fingerhjul, och fingerharvar. FOTO: KVERNELAND

Affären blev klar den 31 januari, och innebär att Kverneland köper 100 procent av bolaget BC Technique.

Företaget tillverkar radrensare, rotorharvar, styrningsgränssnitt och pinnharvar som distribueras under varumärket Phenix Agrosystem.

Enligt den nya ägaren, som i sin tur ägs av Kubota, är affären ett viktigt led i Kubotas och Kvernelands pågående strategi att utöka det mekaniska sortimentet och skapa synergier.

– Det här är en lucka i modellprogrammet som vi täpper till nu. De första maskinerna kommer till Sverige tredje kvartalet i år, säger Mats Tykesson, vd på Kverneland Skandinavien.

Kvernelands plan är att Phenix varumärke och distributionskanaler ska leva vidare även efter förvärvet, men samtidigt också målas om och introduceras under Kvernelands och Kubotas varumärken.

Maskinerna är indelade i tre olika maskingrupper, varav en är en inter row kultivator med 3-12 meters arbetsbredd.

– Den kan hantera radavstånd ner till 12,5 centimeter vilket innebär att man även kan använda den i spannmål. Sen har vi maskiner med fingerhjul som roterar och en fingerharv på upp till tolv meters arbetsbredd. Båda dessa har Isobus med sektionskontroll, säger Mats Tykesson.