facebooktwittermail

Kvarts miljon höns innebrända

En av USA:s största hönsgårdar eldhärjades under torsdagen. Minst 240 000 fåglar brändes inne.

Minst 240 000 kycklingar och värphöns blev innebrända när Cal-Maine Foods anläggning i Florida eldhärjades under torsdagen.
Minst 240 000 kycklingar och värphöns blev innebrända när Cal-Maine Foods anläggning i Florida eldhärjades under torsdagen. FOTO: LUIS SANTANA/ZUMA PRESS/TT

Minst 180 000 värphöns och 60 000 unghönor brändes inne när en av USA: största anläggningar för äggproduktion eldhärjades svårt på torsdagsmorgonen, lokal tid.

Vad som ligger bakom branden hos Cal-Maine Foods i Dade City i Florida är ännu inte klarlagt. Men bolagets vice vd, Max Bowman, säger till New York Times att en möjlig orsak kan vara värmeutrustningen som behövs för att hålla kycklingarna som ska bli värphöns varma.

Cal-Maine Foods producerar ungefär en femtedel av alla ägg som konsumeras i USA. I branden i Florida försvann omkring tre procent av bolagets fåglar, så det kommer inte att påverka äggproduktionen i någon större utsträckning enligt vad Max Bowman uppger till New York Times.

Inga brandposter

Två av gårdens fyra hönsanläggningar förstördes under branden. Totalt uppges värden på cirka 1 miljon dollar, motsvarande 8,3 miljoner svenska kronor, gått upp i rök på grund av den.

En försvårande omständighet var att det inte fanns några brandposter så allt vatten till släckningsarbetet var tvunget att köras dit med tankbil.

Det är inte den första stora hönsgård som brunnit ned i USA i år. Enligt Djurskyddsorganisationen Animal Welfare Institutes beräkningar har 1,6 miljoner djur i jordbruket brunnit inne i år, varav 1,3 miljoner hönor eller kycklingar.

Cal-Maine Foods

Räkenskapsåret 2020

Omsättning: 1 351,6 miljoner dollar

Vinst: 18,4 miljoner dollar

Antal producerade ägg: 1,07 miljarder

Bolaget har anläggningar i 15 av USA:s delstater. Den totala kläckningskapaciteten är 21,2 miljoner kycklingar per år och antalet värphöns är 44,4 miljoner på årsbasis.

Huvudkontoret finns i Jackson, Mississipi