Det är kungens skogar vid Stenhammars slott i Södermanland som ska ha blivit angripna av granbarkborrar, rapporterar Expressen.
Granbarksborren attackerar kungens skog
Likt många andra skogsägare har Sveriges kung Carl XVI Gustaf blivit utsatt för angrepp av granbarkborrar.
– Det här är ett problem, jag följer utvecklingen nära, säger han till Expressen.
ATL har tidigare skrivit om att granbarkborren trivs bra när det är torrt ute och flera av de stora skogsjättarna varnade sina medlemmar för angrepp. Men nu har granbarkborren även gett sig på kungliga träd och kungen själv är mycket engagerad.
– Jag följer utvecklingen med granbarkborren nära och engagerar mig i problemet. Stenhammars gods har ju angripits. Det viktigaste nu är att man kartlägger spridningen och rapporterar så att man får en fullständig bild av hur allvarligt problemet är. Det är oerhört tidskrävande och kostar pengar, men är enda sättet att få bukt med det här, säger han till Expressen.
Spanar med drönare
Stenhammar ägs av staten och arrenderas av kungen sedan många år. Skogen har blivit angripna av granbarkborren tidigare och i våras höggs delar av den ned. Per Rudengren, driftledare på Stenhammars godsförvaltning AB, säger till Expressen att 900 kubikmeter, runt två procent av det som höggs ner vid tillfället, var angripet av granbarkborre. Nu övervakar de situationen noga och flyger bland annat med drönare över området.
Delar av godset får inte avverkas på grund av de tre stora naturreservat som innefattas av Stenhammar.
– Vi vill gå in och hugga ut, men länsstyrelsen sa nej i mars. Häromdagen skickade vi in en ny ansökan. Vi tycker att det är jätteallvarligt, särskilt att vi inte får plocka bort angripet virke i reservat och nyckelbiotoper, säger Per Rudengren till Expressen.
ATL har skrivit mycket om granbarkborrar och hur man som skogsägare kan jobba för att stoppa de. I vår samlingsutgåva hittar du tips, nyheter och svar på vanliga frågor kring granens värsta fiende.