Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 3 mars 2018

  Varför behövs inte LRF Mjölk längre?

  Behöver inte svensk mjölkproduktion en stark specialorganisation som driver deras frågor längre? Det frågar sig ATL:s krönikör Stefan Gård.

  Vad kommer att hända nu när LRF Mjölk, enligt min mening, i praktiken läggs ner? Behöver inte svensk mjölkproduktion en stark specialorganisation som driver deras frågor längre? Det verkar som om detta är första steget i en nedläggning av svensk mjölkproduktion.

  Tanken med LRF Mjölk var väl att det behövdes en stark kraft som kunde driva mjölkens frågor gentemot politiker och andra makthavare och som hade svensk mjölkproduktions bästa för ögonen. Om LRF Mjölk nu läggs ner kan man undra vem som kommer att ta över den stafettpinnen.

  Vad ska hända med den expertis som har funnits inom LRF Mjölk? Nu måste ni visa hur den expertisen tas till vara och hur det kan bli bättre än vad det varit. För vad talar för att det blir bättre när LRF Mjölk nu vävs in i en större organisation?

  Hade det kanske varit bättre att stöpa om LRF Mjölk i stället för att lägga ner det? Hade det inte varit klokare att ta in mjölkbönder i organisationen i stället för att låta den drivas av industrifolk? Då hade LRF Mjölk kanske kunnat på ett framgångsrikt sätt göra nytta och se var det behövde påverkas mest för att på bästa sätt tillvarata mjölkbondens intressen.

  Det verkar som om ingen vill att det ska finnas någon svensk mjölkproduktion kvar längre. Man har gett upp den och räknar med att importen ska täcka upp för det som inte längre produceras. Det blir både billigare produkter och mindre miljöutsläpp, i Sverige. Vad som händer utanför Sveriges gränser spelar inte oss någon roll.

  Nu verkar nu som om det bara finns en organisation som tar tillvara svensk mjölkproduktions intressen och det är Sveriges Mjölkbönder.

  Svensk mjölkproduktion har alltid varit ryggraden i svenskt jordbruk men nu verkar det som om ryggraden har knäckts.

  LÄS MER AV STEFAN GÅRD: Ge produktionsjordbruket en ärlig chansLÄS OCKSÅ: Stora förändringar i LRF MjölkLÄS OCKSÅ: LRF:s ordförande om neddragningarna på LRF Mjölk

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen