Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 22 april 2017

  Våren en nystart för potatisodlare

  "Det är många potatisodlare som jag har pratat med under vintern och våren som har varit ordentligt bekymrade över situationen i branschen." Skriver Lisa Andrae i veckans krönika.

  FOTO: Göran Berglund

  Hoppas att ni alla har haft en skön påsk. Det är så härligt att ljuset är tillbaka och att det är vår! Aprilvädret visar sin nyckfulla sida. Ena dagen vår och andra dagen vinter. Det får mig att tänka på att vi är i en brytningstid mellan gammalt och nytt, historia och framtid. Det är en tid för oss att lämna det gamla året bakom oss och blicka framåt.

  Det är många potatisodlare som jag har pratat med under vintern och våren som har varit ordentligt bekymrade över situationen i branschen. Högre kvalitetskrav, låga priser och oro inför framtiden har dominerat diskussionerna. I Sverige förutsåg vi under fjolåret en tillgång i balans, men med sämre kvalitet än året innan. Samtidigt har det varit brist på potatis ute i Europa, vilket är en ovanlig situation. Mycket tydde på att fjolåret skulle bli ett bra potatisår.

  Så blev det inte, med facit i hand. Butikspriset är oförändrat eller högre, medan odlingen fått mindre än året innan. Marknaden har, av olika anledningar, varit pressad hela säsongen. Att matpotatisodlingen skulle vara en guldgruva som nämndes i ATL för ett tag sedan har gett starka reaktioner bland alla de som kämpar med sin odling och ekonomi. Det har varit ett tungt år för väldigt många odlare. En ljusglimt har varit att nya exportkanaler har etablerats till andra länder i Europa. Kanaler som kan komma till användning även framöver.

  Det som ändå är fördelen med potatisodlingen jämfört med många andra grödor är att varje år är ett nytt år! Potatis går inte att överlagra mellan åren och ett överskott med låga priser det ena året kan mycket väl bli ett underskott med högre priser året därpå. I den vetskapen finns det hopp och hoppet är nog det sista som överger oss människor.

  Nu är det vår. Då kan vi blicka framåt med förhoppningen om att den kommande säsongen blir ett bättre år än fjolåret. Vi hoppas på en god skörd av bra kvalitet och priser som gör att vi kan leva långsiktigt på vår verksamhet. De negativa känslorna från fjolåret sitter dock gärna kvar i kroppen. Det mår vi inte bra av. Därför tror jag att det är extra bra om vi kan använda våren till att släppa det negativa och ta in det positiva som kommer med den nya årstiden.

  Oavsett vad vi håller på med inom lantbruket, så tror jag att våren kan ge oss en nyttig och positiv omstart. Vi kan tanka oss själva med glädje och förhoppningar när vi får tillbaka ljuset och värmen, hör vårfåglarnas kvitter, ser spannmålen spira i såraderna och alldeles snart får uppleva en ny färskpotatispremiär!

  Tänk vad skönt att känna kraften och inspirationen komma tillbaka i takt med ljuset. Med nya krafter kan vi fokusera om och ta de viktiga beslut som kan föra oss och vårt företagande framåt. Vi kan också känna ökad lust för det vi gör, ta oss an de svårigheter vi behöver ta itu med på ett konstruktivt sätt, se nya möjligheter och ta vara på alla chanser.

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen