Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 10 juni 2018

  Vad blir det för väder?

  Klimatförändringarna är här, konstaterar ATL:s krönikör Marie Wickberg. Men det finns ingen anledning att deppa ihop för det.

   Bara några veckor efter att den sista snön smält bort ur de sista skuggiga dikena står skogsmaskinerna stilla på grund av extrem torka, konstaterar ATL:s krönikör Marie Wickberg.
  Bara några veckor efter att den sista snön smält bort ur de sista skuggiga dikena står skogsmaskinerna stilla på grund av extrem torka, konstaterar ATL:s krönikör Marie Wickberg. FOTO: Ann Lindén

  Det knastrar under fötterna när jag kliver ut bland törstiga granplantor. Solen gör temperaturen på den öppna ytan jobbig att härda ut. Jag är tacksam över kepsen. När jag skriver detta är det mycket torrt i skogen, bara några veckor efter att den sista snön smält bort ur de sista skuggiga dikena står skogsmaskinerna stilla på grund av extrem torka.

  På många håll har man aldrig upplevt snörikare vintrar. Bilar och hus snöade in, plogvallarna reste sig högre än plogbilarna, i Sundsvall byggdes ett nytt ”fjäll” av snömassorna. Samtidigt blev maj månad blev den varmaste sedan mätningarna startat, på samtliga mätstationer.

  Vad är väder och vad är klimat? Det är en relevant fråga. Väder är det vi ser i tv-prognosen på tv, det vi svär över, det vi upplever till vardags. Klimatet är de långsiktiga trenderna som mäts över en längre tidsperiod. Är årets extrema väder en konsekvens av klimatförändringarna eller slumpmässiga variationer? Jag vet inte, men låt oss ta det som en påminnelse om att klimatförändringarna redan är här.

  Växtzonerna kryper norrut med en hastighet av en meter i timmen. Det är en väldigt konkret bild över hur fort det faktiskt går. Den planta du sätter i dag behöver inte bara stå pall för dagens väder, skadedjur och sjukdomar. Den behöver tåla förutsättningarna om åttio eller hundra år. Exakt hur det kommer att se ut då vet vi inte, men vi kan gissa och göra så goda bedömningar som möjligt.

  Skogen kommer kanske att växa bättre när klimatet blir varmare. Det är en klen tröst när vi möts av nya skadegörare, stormfällning, bränder, brist på tjäle, extrema vädervariationer, översvämningar, snöbrott och fler betande hjortdjur. Ett hett tips är att inte lägga alla ägg i en korg. Forskarna konstaterar att en mångfald av träslag och strategier för brukandet skapar bäst förutsättningar.

  Men hörru skogsägare, det finns ingen anledning att deppa. Vi brottas inte bara med konsekvenserna. Vi sitter med en stor del av lösningen i vår hand. Två saker är extra viktiga: För det första behöver fler länder anamma ett hållbart skogsbruk där återväxten är större än uttaget. För det andra behöver skogen brukas. Det är vårt bästa sätt att byta ut fossila produkter mot förnybara.

  Den råvara vi jobbar med skapas av sol, vatten och koldioxid i ett ständigt pågående kretslopp. När råvaran blir en produkt kan den lagra in koldioxiden, ibland i hundratals år.

  Den kan också brytas ned till gröna atomer som ersätter fossil olja. Samtidigt kan du vandra mitt i den biologiska fabriken och njuta av allt annat som skapas runtomkring: Lugn, tystnad, syre, svampar, viltkött och bär. Det är inte magi. Det är skog.

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen