Vacciner i människans och djurens tjänst
Bra vacciner räddar både djur- och människoliv, skriver ATL:s krönikör Ylva Persson.
Som koveterinär har jag alltid varit fascinerad av boskapspesten. Denna mytomspunna sjukdom som genom folkvandringarna kom till Europa och som ledde till att Sverige på 1700-talet fick sin första veterinärutbildning.
Boskapspest är en mycket smittsam virussjukdom, släkt med mässling, och med sin höga dödlighet har den lett till stora svältkatastrofer där den dragit fram. Runt förrförra sekelskiftet kom boskapspesten till Afrika och ledde till att miljontals djur dog; Etiopien anses ha förlorat 95 procent av sina nötkreatur.
Men vad har nu detta med vaccin att göra? Jag kommer till det.
I skrivande stund har de första vaccinationerna mot covid-19 precis inletts i Sverige. Ett otroligt glädjande besked efter snart ett år av restriktioner, oro, sjukdom och död. Länder har haft olika strategier, en del mer framgångsrika än andra, men det är först med ett verksamt vaccin som vi på allvar kan tro på en framtid där vi kan resa och träffa folk utan rädsla för att bli smittade.
Vaccin är en fantastisk uppfinning. Det är ett av få läkemedel som förebygger sjukdom.
Vacciner är dessutom lite extra intressanta för en koveterinär eftersom vacca betyder ko på latin.
Man hade nämligen sett att mjölkerskor som haft kokoppor tycktes vara immuna mot smittkoppor. På 1700-talet inleddes de första lyckade vaccinationerna, med kokoppsvirus, mot smittkoppor. Och med hjälp av vaccinationer kunde världen förklaras fri från smittkoppor 1980.
Tack vare vacciner är många allvarliga sjukdomar utrotade eller ovanliga i Sverige i dag, som polio och mässling. Vacciner möjliggör också tryggt resande; vi kan vaccinera oss mot exotiska sjukdomar som gula febern och japansk encefalit. Vi vaccinerar förstås också våra djur för att skydda dem mot sjukdomar men också för att förbättra produktiviteten och minska antibiotikaanvändningen.
I Sverige har vi inte alls samma tradition av att vaccinera våra nötkreatur som till exempel i USA. Vi har i stället lagt tyngden på smittskydd och utrotning av smittsamma sjukdomar. Det har varit en effektiv strategi men jag tror att vacciner kommer att bli en allt viktigare del av nötkreatursbesättningens förebyggande hälsoarbete.
Det kräver dock vacciner som verkligen fungerar i praktiken. Som minskar sjukdomen så pass mycket att kostnaden för att vaccinera kan räknas hem. Önskedrömmen är ett vaccin som bara behöver ges en gång, är hundraprocentigt effektivt och med livslång immunitet (samt billigt att producera och lätt att lagra).
Det kommer vi nog tyvärr inte att uppnå med det nya covidvaccinet, men ett vaccin som nära nog uppfyller dessa krav är det mot boskapspest.
1994 startades en världsomspännande utrotningskampanj och 2011 blev boskapspest den första djursjukdomen att förklaras utrotad i världen. Världen är nu fri från en av de mest plågsamma, dödliga och förlustbringande nötkreaturssjukdomar som världen skådat.
Detta hade inte varit möjligt utan ett fungerande vaccin. Bra vacciner räddar liv! Jag kommer inte att tveka när det är min tur att vaccinera mig mot covid-19.
Ylva Persson
Biträdande statsveterinär i idisslarsjukdomar, Statens veterinärmedicinska anstalt
Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.