Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 14 oktober 2016

  Uppskatta skogen med mobilen

  "Sträck kedjan – titta igenom spalten och räkna de trädstammar som är grövre än spalten". Jag demonstrerar ”relaskopet” för ett gäng institutionella placerare som förvaltar våra pensionspengar.

  FOTO: -

  Det är trångt i skogen, i dagens lågränteläge är skog glödhett. Någon i gruppen muttrar: Mäter vi våra skogar så här blir jag nervös, det verkar väldigt oprecist!

  Jag håller med. En 50 centimeter lång kedja som i ena änden har en plastbit med en spalt på 1 centimeter, det luktar ju stenålder. Faktum är dock att manuella relaskopmätningar fortfarande är grunden till landets skogsbruksplaner. Volymen i din egen skog är nästan garanterat uppskattad med hjälp av en kedja och en plastbit.

  Noggrannheten i våra skogsbruksplaner är också väldigt varierande. Studier visar att du måste acceptera ett medelfel på drygt +/-20 procent. Används skogsdata för planering i egen skog så kan du säkert leva med att volymen inte är mer exakt.

  Står du däremot inför ditt livs investering och precis ska förvärva 250 hektar skog för tio miljoner kronor är 20 procent väldigt mycket pengar. Det känns jobbigt att den där lilla plastbiten och personen som använt den ska vara skillnaden mellan succé och fiasko för din ekonomi under en mycket lång tid framöver.

  Köper du hus eller lägenhet förutsätter du att boytan är korrekt, annars kan du begära skadestånd eller kanske häva köpet. Vid skogsköp däremot är det allmänt känt att volymen är osäker och köpekontrakten innehåller en friskrivningsklausul. Kontrollera långt bak i prospektet och du hittar något i stil med ”det åligger köparen att själv kontrollera uppgifterna i skogsbruksplanen.”

  Du frågar dig naturligtvis hur katten du ska kunna kontrollera virkesförrådet själv. Det kan du inte, men det du bör göra är att kontakta en lokal virkesköpare, inspektor eller annan skogligt kompetent person. I samråd med denne kontrollerar ni virkesförrådet. Självklart kommer även ni att använda relaskop – men du får en ”second opinion”.

  Nu till nymodigheterna. Sedan en kort tid tillbaks kan du faktiskt komplettera din information. Gå in på Skogsstyrelsens hemsida under Kartor och Skogliga grunddata. Leta reda på fastigheten och markera fastighetsgränserna så får du fram en medelvolym på det aktuella området.

  Uppgifterna grundar sig på den laserskanning som Lantmäteriet gjort. Dessa har kalibrerats med Riksskogskarteringens material och även här pratar man om ett medelfel på ”strax under 20 procent”. Skulle dessa uppgifter skilja markant från de i försäljningsprospektet så bör du kanske vara ännu noggrannare ute i fält.

  Många med mig tror att vi ser början på en kommande era med nya möjligheter till en mer exakt skogsuppskattning. Opinionen kommer att kräva nya nationella laserskanningar. Utrustningen för småskalig mätning kommer att bli både billigare och mer tillgänglig.

  Ett spännande exempel på detta är start-upföretaget Katam, grundat av avhoppade ingenjörer från Sony-mobile i Lund. Redan nästa år räknar de med att lansera en app där du kan mäta volymen i skogen med din mobiltelefon medan du besiktigar fastigheten.

  Fungerar detta – ja då så ska jag utan vemod rama in mitt gamla relaskop.

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen