Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 21 juli 2018

  Striden om grässtråna

  I år har den onyttiga trädan visat sig vara nyttig medan risken för politiska solsting är hög både i politiken och på åkern skriver ATL:s krönikör Kersti Linderholm.

  Trädorna utpekas ofta som onyttiga och borde användas till energigrödor eller annat. Men ibland vänds världsbilden upp och ned. Med årets torka har trädorna visat sig vara en buffert när torra åkrar inte levererar som planerat.

  Trädorna utpekas ofta som onyttiga och borde användas till energigrödor eller annat. Men ibland vänds världsbilden upp och ned. Med årets torka har trädorna visat sig vara en buffert när torra åkrar inte levererar som planerat.

  Under den envisa torkan deklarerar Miljöpartiet i Almedalen att Sveriges självförsörjningsgrad ska öka genom ökad omläggning till ekologiskt jordbruk. Har de fått solsting kan man undra, för det är uppenbart att de ekologiska odlarna har haft störst problem att fylla foderutrymmena. När regnet kommer är startsträckan dessutom mycket längre för återväxten med kött- och benmjöl (vilket alltid är importerat) som gödselmedel, än med mineralgödsel.

  Oron är stor och jakten på gräs har varit intensiv. Men, med lite byråkrati så kan Krav-bönder få konventionella trädor välsignade som karensareal, vilket till och med kan göras retroaktivt. Och inte nog med det. Krav ändrar sina regler så att ”icke-ekologiskt” foder får användas under förutsättning att Jordbruksverket ger dispens (mer byråkrati). Jordbruksverket är generös med dispenser och med något undantag fick alla som sökte under 2017 fram till 4 juli i år dispens (drygt ett 10-tal). Nu strömmar dock ansökningarna in till Jordbruksverket som har fått in runt 50 stycken ansökningar bara de senaste 10 dagarna.

  Att den köpstarkare gruppen med ekologiska djurhållare nu slåss på samma marknad som vanliga djurhållare upplevs som provocerande då det driver upp priset på foder. Man kan undra vad egentligen Krav-certifieringen står för. Bara man lyckas fylla i papperen i rätt ordning och med rätt ord så går det bra med vanligt foder. På Facebook föreslog någon att Krav framöver kan marknadsföra mjölken som ”Krav-lös”.

  På tal om byråkrati så damp nyligen ett brev ner i brevlådan med överskriften ”Nu får du ditt förgröningsstöd.” Wow tänker jag, vilken flyt de har fått på Jordbruksverket. Men, efter en stunds läsande så inser jag att dessa pengar betalades ut förra året. Det är alltså de saknade verifikationerna till förra årets deklaration som kommer nu.

  Varför slösar staten porto och tid på papper som bara hamnar i soporna? Deklarationerna är inlämnade och många kämpade för att få fram vad det var för pengar som Jordbruksverket lyckades få i väg – dock utan något verifikationspapper. Det senaste utskicket ökar bara förvirringen. Man kunde åtminstone skrivit tydligt överst att detta är ett inaktuellt papper, så mottagaren slipper fundera.

  Förra veckan kom ytterligare en signal om att Miljöpartiet har fått solsting. Regeringen tillsätter en utredning som ”ska föreslå förbud mot spridning av avloppsslam på åkrar och krav på återvinning av fosfor”.

  Men, varför behövs en utredning om man ger så tydliga direktiv vilket resultat den ska leverera? Och framförallt, varför vill man öka växthusgasutsläppen med slamförbränning och ytterligare öka beroendet av importerad gödsel?

  Det är några månader kvar till valet så det kan komma fler utspel som får oss att sätta kaffet i vrångstrupen. Risken för solsting är hög både i politiken och på åkern med dagens ”klimat”. Det är dumt att förvärra situationen med okunniga beslut.

  Kersti Linderholm

  Silvbergs Miljöteknik

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen