Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 6 juli 2019

  Sträck på dig och känn stolthet - för du är bonde!

  Ett första steg för att stärka vår och konsumenternas bild av oss kunde vara att skrota lagparagrafen som klassar jordbruket som miljöfarlig verksamhet. Det skriver ATL:s krönikör Stefan Gård.

   ATL:s krönikör Stefan Gård, ordförande för Sveriges Mjölkbönder.
  ATL:s krönikör Stefan Gård, ordförande för Sveriges Mjölkbönder. FOTO: Carolina Gård

  När vi läser om, och även träffar, bondekollegor i andra europeiska länder som England, Italien, Spanien eller Frankrike, tycker jag mig möta en yrkesstolthet hos dem och en pondus som smittar av sig.

  Synen på både jordbruks- och livsmedelsproduktionen är helt annorlunda i dessa länder än vad den är i Sverige. Man är stolt över sin livsmedelsproduktion och är stolt över de livsmedel som produceras. Och man förstår att det krävs ett gott hantverk i hela kedjan från jord till bord för att kunna servera god mat, både i hemmen och på restaurang. Bönderna respekteras och värnas.

  Hur ska vi svenska bönder komma till samma pondusnivå?

  För visst kan det kännas märkligt att vi i Sverige med alla lagar och förordningar kring animalieproduktion och växtodling, som dessutom är bland de strängaste i världen, inte kan känna stolthet över att vi producerar världens renaste och bästa livsmedel? Slutprodukten som når konsument ska ju vara det bästa som finns och bidrar dessutom med en låg miljöbelastning.

  Antibiotikaförbrukningen är bland den lägsta i världen, resistensläget är bättre, hönor och grisar har större yta att röra sig på och det finns mer halm i boxarna än vad övriga de europeiska bönderna kan skryta med.

  Varför väljer den svenska konsumenten då lika gärna importerad mat som svensk? Varför vill man inte betala för de svenska mervärdena?

  Hade vi känt stolthet över vår produktion och våra produkter hade vi kommunicerat ut budskapet på ett bättre sätt och därmed kunnat få med oss konsumenterna så att de också känner stolthet över svenskproducerade råvaror.

  Som det är nu är det svårt att känna stolthet när man ser att politikerna håller fast vid regler som gör att kommuner, landsting med flera fortsätter att välja bort det svenska köttet till förmån för dansk fläskfilé och brasiliansk oxfilé. Importerade grönsaker från hela världen fyller grönsaksdiskarna i affärer, trots att vi har bra svenska alternativ. Till och med under säsong importeras mycket frukt, som till exempel äpplen.

  Ett första steg för att stärka vår och konsumenternas bild av oss och vår verksamhet tycker jag kunde vara att skrota lagparagrafen som klassar jordbruket som miljöfarlig verksamhet. Detta skulle inte kosta staten en krona men skulle sända rätt signaler till oss producenter och till konsumenterna. Nämligen att det som många av oss gör – äter någon form av livsmedel cirka tre gånger om dagen – inte är producerat av något som klassas som miljöfarlig verksamhet.

  Då skulle vi kunna börja känna stolthet.

  Stefan Gård

  Ordförande Sveriges Mjölkbönder

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen