Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 24 oktober 2018

  Storbritannien rustar för Brexitkrasch

  KOMMENTAR. Brittiska bönder gör nog bäst i att förbereda sig så gott de kan för ett avtalslöst Brexit, trots att deras regering verkar leva på hoppet. Det skriver ATL:s politikreporter Sara Johansson.

   En av frågorna som ställer till det är vilken status gränsen mellan Irland och Nordirland ska få.
  En av frågorna som ställer till det är vilken status gränsen mellan Irland och Nordirland ska få. FOTO: REX

  Sedan slutet av augusti har Storbritanniens regering publicerat ett växande antal vägledningar för företag i händelse av att landet störtar ut ur EU, utan något avtal om vad som ska gälla efter Brexit. Just nu finns det ett hundratal guider. Drygt en fjärdedel rör lantbruksföretag mer direkt. De handlar om allt från att utbilda fler som kan utfärda hälsocertifikat för export av livdjur till alla godkännanden, från växtskyddsmedel till eko-certifieringar, som plötsligt måste dubbleras.

  Den generella planen verkar vara att Storbritannien inledningsvis ändrar så lite som möjligt i sitt förhållande till EU, inte kan garantera att EU gör likadant men hoppas på det. Att exportera livsmedel och livdjur till EU blir i värsta fall omöjligt, och i bästa fall väldigt mycket krångligare. Vad som händer med handelsrelationerna till de länder EU har frihandelsavtal med, och som utgör tolv procent av Storbritanniens totala handel, går inte att säga.

  Alla guiderna börjar likadant, med en inledande text om att det är osannolikt att denna vägledning kommer att behövas för förhandlingarna går alldeles utmärkt, tackar som frågar, och sa vi hur osannolikt det är att vi inte kommer överens? Det är för övrigt väldigt osannolikt.

  Påpekanden om hur osannolikt det är att Storbritannien står utan avtal när Brexitklockan slår är också spridda i de verksamhetsspecifika delarna av dokumenten. Det är väl tänkt att lugna medborgare som oroas av det som står mellan alla osannolikhetsförsäkringar, men det känns mer som en besvärjelse. Om vi skriver det tillräckligt många gånger blir osannolikheten kanske en omöjlighet.

  Sanningen är dock att det i skrivande stund ser mer sannolikt ut än någonsin att Brexit blir en kraschlandning utan vare sig flytvästar eller syrgasmasker. Förhoppningarna om att förra veckans EU-toppmöte skulle resultera i en tydlig väg fram till ett slutgiltigt avtal kom på skam.

  Storbritanniens premiärminister Theresa May vill ha ett avtal, och vid toppmötet slängde hon ut en krok om att övergångsperioden förlängs för att ge mer tid åt förhandlingarna. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker nappade och Rådets ordförande Donald Tusk har sagt att det inte är omöjligt att få de 27 medlemsländerna att också ta betet. Frågan är hur stort intresset är vid Themsen. De hårdaste Brexit-förespråkarna i parlamentet tycker redan att de väntat länge nog.

  Så det kan nog vara värt för brittiska bönder att läsa de där guiderna.

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen