Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 13 december 2020

  ”Dags att ta taktpinnen och visa vägen framåt”

  Det behövs lite mer tro på framtiden för lantbruket, skriver ATL:s krönikör Stefan Gård. Ett sätt är att få fram fler unga, stolta lantbrukare som likt influerare kan påverka sin omgivning, menar han.

  Bilden av svenskt lantbruk är i dag inte bara positiv, långt därifrån. Det måste vi ändra på.

  Vi måste våga visa upp våra gårdar och det positiva med lantbruk och djurhållning. För tyvärr är det många gånger modet som sviker och tyvärr är det lika ofta en välgrundad oro. Aktivister av olika slag har gjort livet surt för dem som vågar visa upp sig och sin gård men så kan det inte få fortsätta.

  Det är dags att ta taktpinnen nu och visa vägen framåt. Det behövs lite mer tro på framtiden och lite mindre klagan. Ekonomin är viktig och vi vet att lönsamheten är ansträngd hos många och det måste bli bättre. Vi behöver konstruktiva idéer på hur man kan åstadkomma det.

  Ett förslag skulle kunna vara att hjälpa nästa generation genom att helt slopa reavinstskatten på jordbruksfastigheter vid fortsatt drift. Exakt vad som definieras som fortsatt drift får man reglera men syftet är att den som har haft sin huvudsakliga inkomst från jordbruksfastigheten och ser till att fas­tigheten i fortsättningen drivs som ett jordbruks­företag ska slippa den höga reavinstskatten.

  Att kunna visa upp våra gårdar, även dem med djurproduktion, är viktigt och vi har inget att skämmas för. Vi älskar vårt jobb – hur slitigt och tungt det än kan vara ibland. Vi måste hålla ihop och stötta varandra.

  Det är levande djur vi håller på med och de kräver tillsyn dygnet runt, vi har alltid jour. Vi har ganska kort, om någon, semester på sommaren och i perioder kan det vara både slitigt och skitigt. Men vi älskar det vi gör och det finns så mycket fint att lyfta fram.

  Kontakten med djur och närheten till naturen uppväger det mesta. Att få följa årstidsväxlingarna på nära håll och att vara med när kalvar, lamm, smågrisar eller vad det kan vara föds är en lycka man får uppleva varje dag. Det är den bilden vi måste förmedla men också vardagen så som den faktiskt ser ut.

  Så om vi tror på att det finns en framtid, för oss och för nästa generation, måste vi få fram unga, stolta lantbrukare som likt influerare kan påverka sin omgivning och sprida en positiv bild av jordbruket. Några som tror på framtiden och som vågar stå upp för lantbruket, samtidigt som vi andra måste stötta dem.

  Det finns i dag, på olika håll, initiativ tagna till att engagera unga som ska förmedla livet på landet, som Bondbönans blogg och Elisabeth Hidén till exempel. Det är bra men det behövs fler.

  För om vi lyckas med att få ut en positiv bild av jordbruket i samhället kommer intresset för att köpa svenskproducerade matvaror också att öka. Och det mest basala i ett samhälle är väl ändå mat på bordet – så vad vore bättre än att fler då väljer svensk mat?

  För man kan väl inte säga annat än att svenska lantbrukare i dag är landskaps-, miljö- och planetskötare av rang?

  Stefan Gård, ordförande Sveriges Mjölkbönder

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen