Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 21 januari

  Sex goda anledningar att applådera Metoo

  FOTO: Hans Christiansson

  Gå ut i skogen och lyft på en tung sten, det som legat där under och förmultnat i ett par decennier är inte är särskilt vackert. Det finns likheter med de senaste månadernas Metoo-upprop. I bransch efter bransch har man lyft på stenar och hittat en verklighet som man länge blundat för.

  Det är slut på det nu. Låt det bli vårt gemensamma nyårslöfte: nu tar vi tag i det här. Nu reagerar vi nästa gång kollegan, medarbetaren eller vännen utsätts för kränkande behandling. Vi säger ifrån, vi anmäler, vi pratar med chefen. Vi sopar inte under mattan. Det är nog nu.

  För att vara tydlig: det gäller alldeles särskilt om du är man. Det är oftast kvinnor som utsätts och att ”bita ifrån” när det sker är sällan lätt när man är ung, nyanställd och i kraftig minoritet.

  Skälen att applådera #metoo är många. Här kommer några:

  1.       Det som göms i snö kommer upp i tö. Att låtsas som att just vår bransch, eller vårt företag inte har några problem är dömt att misslyckas. Upp med problemen på bordet, och ta hand om dem.

  2.       Hälften är inte dubbelt så bra. Konkurrenskraftiga gröna näringar behöver rekrytera från hela befolkningen, inte halva. De smartaste och duktigaste ska hamna hos oss. Oavsett kön.

  3.       Det pågår en revolution där ute. Fler kvinnor än män deltar i högre utbildning. Globalt sett går det 93 manliga studenter på 100 kvinnliga. Trenden märks tydligt i Sverige. Fler kvinnor studerar på högskolan och fler kvinnor tar examen, även på traditionellt manligt dominerade fält som civilingenjörsprogrammen. 

  4.       Det är olagligt att kränka andra. Sexuella kränkningar på arbetsplatsen är olagligt och arbetsgivarna har ett långtgående ansvar att agera. Det är dags att det ansvaret tas på allvar.

  5.       Alla kommer att trivas bättre. Oavsett om vi är män eller kvinnor så mår vi bra av en arbetsmiljö som låter oss vara som vi är. Fram för fler män som stickar på fikarasten eller fler kvinnor som skryter om resultatet av senaste älgjakten helt enkelt.  

  6.       Det ger pengar att vara jämställd. För några år sedan presenterade Avanza en undersökning som visade att börsens jämställda bolag gav dubbelt så mycket tillbaka som snittet på stockholmsbörsen. Det är ett av många exempel.

  En hashtag, alltså en ”etikett” för en diskussion på Twitter, som #Metoo, är möjligtvis en fluga, men jämställdhet är det inte. Det är en möjlighet för samhället att äntligen behandla alla rättvist, men det är också en möjlighet för de gröna näringarna att bli starkare, mer konkurrenskraftiga och duktigare på det vi gör. Det är nämligen det som händer när man blir bättre på att utnyttja folks kunskaper och kompetens, oavsett kön.

  Låt oss applådera den chansen.

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Till toppen