Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 24 februari 2019

  Förkortningen som säkrar svensk djurhälsa

  Svenska djurbönders smittskyddskontroll är en funktion som få känner till. Ändå är SDS själva sinnebilden för hur svensk lantbruksnäring själva tagit ansvar för att upprätthålla den svenska djurhälsan. I snart 25 år.

  När Sverige gick med i EU riskerade de nya handelsreglerna att rasera det unikt framgångsrika arbete som Sverige bedrivit under 1900-talet för att utrota flera allvarliga djursjukdomar. En relativt fri handel med levande djur över gränserna innebar en uppenbar risk för introduktion av sjukdomar till Sverige.

  För att förhindra detta bildades Svenska djurbönders smittskyddskontroll (SDS) på initiativ av och med stöd från en samlad näring och gavs uppdraget att bedriva en importkontroll som skulle komplettera Jordbruksverkets regelverk vid import. Målet var att behålla Sveriges unika djurhälsoläge när Jordbruksverket på grund av gemensam EU-lagstiftning inte längre fritt kunde ställa krav vid import av djur.

  Sedan dess har SDS jobbat aktivt för att behålla Sverige fritt från infektionssjukdomar som utgör ett hot mot djur- och folkhälsa samt produktionsekonomi de flesta länder i världen. Med EU-gemenskapens öppna gränser är detta ett jobb som kräver åtskilligt när det gäller veterinär- och smittskyddskompetens, politisk bevakning och inte minst förtroende och förankring bland Sveriges lantbrukare.

  Akilleshälen är här att eftersom vi har en låg import av djur till Sverige är det få som känner till SDS roll och vikten av att organisationens arbete hålls högt på agendan i diskussioner kring såväl svensk djurhälsa som låg antibiotikaförbrukning. SDS funktion är ingen självklarhet som upprätthålls av sig själv. Det förutsätter en fortsatt god förankring, ett tydligt uppdrag och en gemensam överenskommelse om absolut stöd för SDS importrekommendationer från organisationer och företag inom djurproduktionen och livsmedelsnäringen.

  Avsaknad av allvarliga produktionssjukdomar är av stor ekonomisk betydelse för Sveriges lantbruksnäring och en ren konkurrensfördel som alla Sveriges lantbrukare drar nytta av. Fler behöver veta att SDS betyder Svenska djurbönders smittskyddskontroll och att det är en bokstavskombination av yttersta vikt.

  Vad som däremot är mindre viktigt att veta är vilka djursjukdomar som döljer sig bakom förkortningar som TB, BVD, PRRS, OPA, paraTB, AD, BD, CODD och EAE. Det är nämligen sjukdomar som svenska bönder inte behöver bekymra sig om.

  Ebba Schwan, djurhälsoveterinär, Gård & djurhälsan, Svenska djurbönders smittskyddskontroll

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen