Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 25 november 2018

  Potatis är framtiden – men inte till vilket pris som helst

  ”Om vi inte ska få ännu större odlingstapp kommande år, så måste potatisodlarna få tjäna pengar.”

  FOTO: Göran Berglund och IBL

  Årets skörd ligger i lager, eller är redan levererad och såld. Det är hög tid att planera för nästa års odling. En minskad areal av matpotatis 2018 i kombination med lägre skördar har gett en lägre tillgång till potatis än på länge. Det har fått priserna att stiga. Det är välbehövligt för branschen som gått kräftgång många år på grund av bristande lönsamhet.

  Fokus har de senaste åren varit att lyckas få fram den höga kvalitet som marknaden efterfrågar. Våra jordar varierar, klimatet varierar, företagens förutsättningar varierar. Sammantaget bidrar detta till att även de allra duktigaste odlarna aldrig kommer att kunna producera 100 procent toppkvalitet. Hur mycket man än anstränger sig, hur bra teknik man än har, så kommer alla odlare alltid att producera en viss mängd potatis som inte håller premiumklass. Ett år som det här ger andrum för odlare som lyckats få en bra skörd. Många har dock fått betydligt lägre skördar än normalt och där kompenserar inte årets prishöjning för bortfallet på långa vägar.

  Om vi inte ska få ännu större odlingstapp kommande år, så måste potatisodlarna få tjäna pengar. I år har allmänheten fått upp ögonen för livsmedelsproduktionens sårbarhet. Men hur långt är minnet? Vi behöver en bra kommunikation med våra konsumenter så de ser fördelarna med att köpa våra svenska råvaror. Vi behöver också vara vakna för hur konsumenternas konsumtionsvanor förändras över tid. Just potatis har framtiden för sig av många olika anledningar, till exempel dess låga klimatpåverkan. Matsvinnsdebatten har på allvar kommit upp på dagordningen och det gäller att använda skörden på ett så bra sätt som möjligt.

  Jag är positiv. Det finns alltid saker att förbättra i produktionen. Vi behöver bli effektivare och använda våra resurser på ett optimalt sätt. Det gäller i slutänden att få så bra betalt som möjligt för alla fraktioner som man producerar, både klass 1 och 2, kulor och stora potatisar. Det är totalen som avgör resultatet. Man kan lyckas med det mesta man tar sig för, bara man är tillräckligt intresserad, nyfiken och driven. Man får inte vara rädd för att kavla upp ärmarna och jobba hårt. För att klara det måste man tycka att det man gör är roligt.

  Potatis är verkligen en spännande gröda. En riktig utmaning som kräver mycket men som också kan ge mycket tillbaka. Potatis är en framtidsgröda, men inte till vilket pris som helst. Det måste vara lönsamt att odla i det långa loppet, inte bara enskilda år. Annars är risken stor att vi ser ett fortsatt tapp i odlingsareal och ökad import för att tillgodose marknadens behov. Med gemensamma krafter i hela branschen kan vi vända den negativa arealtrenden och öka andelen svensk klimatsmart potatis till våra konsumenter.

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen